Den amerikansk-judiska intresseorganisationen ADL:s chef Abraham Foxman (bilden) ställer sig försiktigt positiv till Högersektorns löfte att bekämpa antisemitism. CC-BY-2.0/Justin Hoch

Ukraina: Högersektorn lovar bekämpa antisemitism

Publicerad 2 mars 2014 kl 21.57

Utrikes.Den ukrainska paramilitära paraplyorganisationen Högersektorn lovade i ett möte med den israeliska ambassadören i Kiev att bekämpa antisemitism med alla lagliga medel. Högersektorn och ambassaden kommer att inrätta en särskild telefonlinje för att underlätta framtida kontakter.

Gilla artikeln på Facebook

När den väpnade revolutionen i Ukraina gick in i ett avgörande skede förra veckan uttryckte landets judar oro för att de skulle komma att utsättas för attacker. En rabbin gick så långt som att rekommendera Kievs judar att lämna staden och helst även sätta sig i säkerhet utomlands.

Bakgrunden till farhågorna är att det ukrainska nationalistpartiet Svoboda och den paramilitära paraplyorganisationen Högersektorn – som båda har ökat sitt politiska inflytande i Ukraina efter den framgångsrika revolutionen – i många sammanhang har beskrivits som starkt antisemitiska och till och med nazistiska.

Men nu kommer lugnande besked från den israeliska ambassaden i Kiev. Ambassadören har tidigare i veckan haft ett möte med Högersektorns ledare Dmitrij Jarosh, som har försäkrat honom att Högersektorn starkt tar avstånd från antisemitism.

”Rörelsens ledare informerade ambassadören om sin syn på Ukrainas framtid och betonade att rörelsen har en tolerant hållning när det gäller nationella frågor. Dmitrij Jarosh betonade också att alla negativa konsekvenser, särskilt antisemitism, även i fortsättningen kommer att undertryckas med alla lagliga medel, och inte bara av Högersektorn. Rörelsens mål är att bygga ett demokratiskt Ukraina, en regering som kan granskas och ställas till svars, bekämpa korruption och skapa lika möjligheter för alla nationer och alla folk i deras gemensamma mål att bygga ett land som styrs demokratiskt”, skriver ambassaden i ett pressmeddelande.

Högersektorn och ambassaden beslutade även att etablera en så kallad ”het linje” mellan varandra för att förebygga provokationer och nå samsyn i frågor som kan uppstå framöver.

Den amerikansk-judiska intresseorganisationen Anti-Defamation Leagues chef Abraham Foxman var i en kommentar som publicerades i Huffington Post i fredags försiktigt optimistisk.

”Intressant är att de väpnade nationalistiska grupper som slogs mot regeringstrupper och polis på Självständighetstorget har kommit med viktiga signaler gentemot det judiska samfundet den här veckan. Högersektorns ledare Dmitrij Jarosh har haft ett möte med Israels ambassadör i Ukraina, Reuven Din El, och informerat honom om att deras rörelse tar avstånd från antisemitism och främlingsfientlighet och inte kommer att tolerera sådant”, skriver Foxman.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Här rappar "framtidens artist" om att råna unga svenskar

"Jag knullar er alla." SR-journalisternas favorit hyllades och fick dubbla priser av P3 i helgen.0 Plus

Ekonominyheter

Dyrare än någonsin bygga hus i Sverige

Kostnaderna steg 2,9 procent 2019.. Nu ökar Sverige försprånget – är redan dyrast i EU.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Forskare: Barn känner smärta när de aborteras. Nya studier omkullkastar argument för abort.0 Plus

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0