Navalnyj via videolänk i rättssal strax före sin död.

Ukraina: Navalnyj dog av naturliga orsaker

Publicerad 26 februari 2024 kl 15.11

Utrikes. De ryska myndigheternas uppgifter om att Putin-kritikern Aleksej Navalnyj dog av naturliga orsaker bekräftas nu av Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov.

Dela artikeln

– Jag kanske gör er besvikna men vad vi vet dog han verkligen av en blodpropp, säger Budanov till ukrainska medier, rapporterar Expressen.

Aleksej Navalnyj, 47, avled i en straffkoloni i Sibirien den 16 februari, en händelse gett upphov till en rad konspirationsteorier.

Många världsledare – inklusive Sveriges statsminister Ulf Kristersson och USA:s president Joe Biden – gick omedelbart ut och slog fast att Putin personligen var ansvarig för dödsfallet.

De ryska myndigheterna uppger att Navalnyj föll ihop efter en promenad och att han därefter dog av naturliga omständigheter.

Oväntat nog går Kyrylo Budanov, chef för Ukrainas militära underrättelsetjänst, ut och bekräftar den ryska versionen av händelsen.

Till det ukrainska mediebolaget Hromadske uppgav spionchefen på söndagen att det är "mer eller mindre bekräftat" att Navalnyj avled av naturliga orsaker.

Detta lär vara pinsamt för Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som själv var en av dem som omedelbart när dödsbudet kom hävdade att Putin mördat Navalnyj.


Nyheter från förstasidan

Åkesson: Dags börja dra in medborgarskap för kriminella

Höjer tonläget efter mordet. "Medborgarskap har delats ut som om man fått det i cornflakes-paketet."0 

Ekonominyheter

Inflationen i Sverige sjunker ytterligare

KPI nu på 4,1 procent.. "Vissa varor är till och med billigare än vad de var under samma period förra året."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.