Fallet Julian Assange
Assange poserar på Twitter med det ecuadorianska fotbollslandskapets matchtröja.

Uppgift: Assange nu medborgare i Ecuador

Publicerad 11 januari 2018 kl 04.29

Inrikes. Wikileaks-grundaren Julian Assange har beviljats medborgarskap i Ecuador. Detta enligt uppgifter i medier i det sydamerikanska landet, på vars ambassad i London Assange nu har bott i mer än fem år.

Gilla artikeln på Facebook

Det är den ecuadorianska tidningen El Universo som publicerar bevis för att Julian Assange nu är medborgare i Ecuador – bland annat visselblåsarens nya id-nummer i landet.

Medborgarskapet ska enligt tidningen ha beviljats strax före jul.

På Twitter har Assange inte själv bekräftat uppgifterna. Däremot postade han under onsdagen en kryptisk bild på sig själv iklädd det ecuadorianska fotbolls­land­skapets matchtröja.

En talesman för det brittiska utrikesdepartementet uppger för Daily Mail att Ecuador nyligen ansökte om diplomatisk status för Assange i Storbritannien. Denna begäran ska dock de brittiska myndigheterna ha avslagit.

– Ecuador vet att lösningen på detta problem är att Julian Assange lämnar ambassaden och möter rättvisan, säger talesmannen enligt Daily Mail.

Assange anklagades först under flera år för sexbrott mot två svenska feminister. Nu oroar han sig för att de brittiska myndigheterna om han lämnar ambassaden ska utlämna honom till USA där han riskerar ett mycket hårt straff för att ha publicerat läckta diplomatiska telegram.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Marine Le Pen utmanas från höger

TV-känd intellektuell går till val på att stoppa "befolkningsbytet". Nu väntas Éric Zemmour tar upp kampen om de franska högerväljarna.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Mer från Inrikes

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0