Foto: webbstjärnan.se

Utomnordiska elever presterar allt sämre i skolan

Publicerad 3 maj 2012 kl 15.15

Inrikes.En ny undersökning om den svenska skolan som Lärarnas Riksförbund låtit SCB göra visar på dramatiska och ökande skillnader mellan elever födda i Norden och invandrade elever. ”Sammanfattningsvis går det att konstatera att skolan inte lyckas kompensera för utländsk bakgrund”, kommenterar SCB resultaten.

Gilla artikeln på Facebook

Kunskapsklyftorna ökar i den svenska skolan skriver idag Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund på DN Debatt.

Den avreglering som präglat svensk skola sedan 1990-talets början har inte gynnat eleverna eller samhället i stort. Även de duktigaste eleverna presterar sämre, visar rapporten.

Framförallt är det skillnaden mellan elever med rötterna i något av de nordiska länderna och invandrarelever som ökar. Svenska barn presterar i genomsnitt 31 procent bättre än utomnordiska invandrare, en ökning sedan 1999 med 17 procent. Emellertid är det när man tittar på de mest svagpresterande eleverna som skillnaderna blir dramatiska.

Om vi studerar resultaten för den tiondel utomnordiska elever som klarar sig sämst och jämför med motsvarande grupp bland nordiskfödda elever så visar undersökningen en skillnad på förbluffande 650 procent till den nordiska gruppens fördel, eller 20 meritvärdespoäng som högst i den ena gruppen mot högst 150 meritvärdespoäng för den andra gruppen.

När man läser de här siffrorna måste man ha i åtanke att en del av eleverna, förmodligen de svagaste i den utomnordiska gruppen vistats endast kort tid i Sverige och frågan är väl snarast varför dessa överhuvudtaget befinner sig i en normal skolklass.

Men lika lätt kan man inte förklara skillnaden mellan de mest svagpresterande ”svenska” eleverna och motsvarande grupp av andra generationens invandrare, alltså elever födda i Sverige men där båda föräldrarna har utomnordisk bakgrund. Här visar undersökningen en skillnad på 40 procent i svensk favör.

Lärarnas riksförbund föreslår nu en rad åtgärder för att komma tillrätta med de här problemen, bl.a. ökad statlig styrning och utvidgad hjälp till nyanlända invandrarelever. Att bromsa invandringen ingår dock inte bland förslagen. Det tycks däremot vara ett spår som Hans Bergström är inne på i sin ledarkolumn i samma tidning.

– Problemen med den omfattande flyktinginvandringen från ett land som Somalia, med närmast permanent arbetslöshet som följd, får inte diskuteras – annat än definierat som brister i ”integrationspolitiken” här hemma, dundrar den f.d. chefredaktören för DN och flitige debattören i skolfrågor.

Forskare vid Uppsala universitet har visat att om man korrigerar för det lägre IQ:t hos barn från utvecklingsländer, så presterar dessa i nivå med svenska barn i samma samhällsklass. Det väcker frågor om hur elevprestationerna hos utländska elever bäst ska förbättras.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Sverigedemokraterna KU-anmäler Löfven

Efter turerna kring kärnkraften. "Löfven står inte över Sveriges riksdag."0 

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Inrikes

Arnstad polisanmäler Björn Söder (SD)

DN-veteranen ska "stå det onda emot".. Hänvisar till att Sverige håller på att bli ett fascistiskt land.0 

Mohammed åtalas för rånmord på lokalprofil

56-åring rånmördades i Eksjö kommun.. Utsattes för knivhugg, sparkar, stampningar och slag med tillhygge.0 

Inget redaktionsstöd för Bulletin

Drog tillbaka sin ansökan.. Så mycket får Samnytt, Swebbtv och Exakt24 i bidrag i år.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0