Utrikesminister Radoslaw Sikorski har personligen engagerat sig i ärendet efter en begäran om stöd från den polska tankesmedjan Ordo Iuris, som bistår den drabbade familjen juridiskt.
Fallet rör Robert och Ewa Klaman, ett polskt par som tillsammans med sina fyra barn återvände till Polen efter att ha bott i Sverige. Trots att familjen var bosatt i Polen och alla inblandade är polska medborgare, beslutade den svenska socialtjänsten i Eksjö att tvångsomhänderta barnen på grund av anklagelser om barnaga och auktoritärt föräldraskap. Beslutet verkställdes av polska myndigheter, vilket ledde till att barnen skickades tillbaka till Sverige och placerades i tre olika fosterfamiljer. Enligt föräldrarna förbjuds barnen att prata polska, och det svenska tillvägagångssättet har väckt hård kritik i Polen och jämförts med "kidnappning".
Utrikesminister Sikorski har nu meddelat att hans departement aktivt undersöker ärendet och att man har inlett ett samarbete med det polska justitiedepartementet, som har det huvudsakliga ansvaret i gränsöverskridande rättsliga frågor. Utrikesdepartementet betonar att detta är en komplex fråga med internationella implikationer, vilket kräver noggrann hantering och samordning mellan de två departementen.
Det vänsterliberala regeringen i Polen har fått kritik för sin passivitet i ärendet. Justitieminister Adam Bodnar har hittills inte vidtagit några åtgärder för att få barnen återförda till Polen, med hänvisning till att Sverige har exklusiv jurisdiktion i fallet. Detta beslut har kritiserats av Ordo Iuris, som menar att den polska regeringen bör göra mer för att skydda sina medborgare, inte minst när det gäller barns välfärd.
Radoslaw Sikorski har dock klargjort att utrikesdepartementet är redo att stödja familjen och arbeta tillsammans med justitiedepartementet för att hitta en lösning.