Vänsterbluff bakom påståendet "lättast jobba sig rik i Sverige"

Publicerad 21 juni 2012 kl 00.04

Ekonomi.När vänsterekonomen och statsvetaren Daniel Lind för några år sedan "slog hål på myten" om att det var lättare att jobba sig rik i USA än i Sverige så trixade han rejält med siffrorna. Den mediahyllade slutsatsen grundade sig nämligen på fattigdom och rikedom mätt i relativa termer baserat på inkomst - vilket gjorde det väldigt lätt att göra en klassresa från "låginkomsttagare" till "höginkomsttagare" i Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

För tre år sedan väckte ekonomen Daniel Lind stor uppmärksamhet i svensk media med sin kritikerrosade bok "Mellan dröm och verklighet", där han slog fast att möjligheten att jobba sig rik är lägst i USA – där sambandet mellan fäders och deras söners inkomster är som starkast. I Sverige och övriga nordiska länder däremot var möjligheterna att jobba sig rik alldeles förträffliga, visade hans "forskning".

Men nu visar det sig att Daniel Linds definerade ordet "klassresa" som att "ta sig från den fattigaste till den rikaste halvan av befolkningen", vilket är väldigt lätt att göra i Sverige eftersom alla i Sverige tjänar nästan lika mycket efter skatt.

Elektriker definerades som överklass
Dagens Nyheter har publicerat en artikel där journalisten Thomas Lerner gör följande reflektion:

"Med en ganska sammanpressad inkomstfördelning, som i Sverige, räcker även små löneökningar för att ta stora kliv i den relativa fördelningen. Om sonen till en svensk bibliotekarie (med lön runt 25?000) blir elektriker (med lön runt 34?000), tar han ett jättekliv och går förbi stora grupper av högskoleutbildade. I USA leder motsvarande löneskillnad inte till samma sociala 'klättring'."

Lerner citerar gillande välfärdsforskaren Andreas Berg som konstaterar att man även måste studera "möjligheten att med eget arbete bygga upp en förmögenhet" för att få en rättvisande bild. Och på denna punkt, och en rad andra, "klarar sig Sverige tyvärr inte lika bra", konstaterar han.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Soldiers of Odin

"Jaktsäsongen har inletts." Medborgargardet poserar med brännbollsträn och kedjor i film som textats på arabiska.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Inflationstakten: 1,5 procent enligt KPIF. Även enligt det gamla KPI-måttet är inflationen långt under 2 procent.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Joakim Andersen har läst ny bok om identitetspolitik. Hysteriska feminister och "antirasister" tros vara resultat av att allt fler växer upp utan fäder och bröder.0 Plus

Mer från Ekonomi

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Rekordtomt på svenska sparkonton

Sparandet på bankkonton det lägsta på fem år.. Samtidigt närmar sig lånen 4,5 miljarder kronor.0 

HSB: Gör det lättare för unga att skuldsätta sig

S-märkte Anders Lago presenterade nya krav från HSB.. Avskaffat amorteringskrav, uppluckrat bolånetak och lägre "kvar att leva på"-krav från bankerna, är hans förslag för unga.0 

Sidor

Vetenskap

Bomb- och skottsäker familjebil gör säljsuccé bland vanligt folk. Ny marknad: Bepansrade bilar för svenssons.0 Plus

Fick benmärg av donator – nu har all hans sperma donatorns DNA. Blodcancer kan botas med stamcellstransplantation.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0