Vänsterbluff bakom påståendet "lättast jobba sig rik i Sverige"

Publicerad 21 juni 2012 kl 00.04

Ekonomi.När vänsterekonomen och statsvetaren Daniel Lind för några år sedan "slog hål på myten" om att det var lättare att jobba sig rik i USA än i Sverige så trixade han rejält med siffrorna. Den mediahyllade slutsatsen grundade sig nämligen på fattigdom och rikedom mätt i relativa termer baserat på inkomst - vilket gjorde det väldigt lätt att göra en klassresa från "låginkomsttagare" till "höginkomsttagare" i Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

För tre år sedan väckte ekonomen Daniel Lind stor uppmärksamhet i svensk media med sin kritikerrosade bok "Mellan dröm och verklighet", där han slog fast att möjligheten att jobba sig rik är lägst i USA – där sambandet mellan fäders och deras söners inkomster är som starkast. I Sverige och övriga nordiska länder däremot var möjligheterna att jobba sig rik alldeles förträffliga, visade hans "forskning".

Men nu visar det sig att Daniel Linds definerade ordet "klassresa" som att "ta sig från den fattigaste till den rikaste halvan av befolkningen", vilket är väldigt lätt att göra i Sverige eftersom alla i Sverige tjänar nästan lika mycket efter skatt.

Elektriker definerades som överklass
Dagens Nyheter har publicerat en artikel där journalisten Thomas Lerner gör följande reflektion:

"Med en ganska sammanpressad inkomstfördelning, som i Sverige, räcker även små löneökningar för att ta stora kliv i den relativa fördelningen. Om sonen till en svensk bibliotekarie (med lön runt 25?000) blir elektriker (med lön runt 34?000), tar han ett jättekliv och går förbi stora grupper av högskoleutbildade. I USA leder motsvarande löneskillnad inte till samma sociala 'klättring'."

Lerner citerar gillande välfärdsforskaren Andreas Berg som konstaterar att man även måste studera "möjligheten att med eget arbete bygga upp en förmögenhet" för att få en rättvisande bild. Och på denna punkt, och en rad andra, "klarar sig Sverige tyvärr inte lika bra", konstaterar han.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Bard i polisförhör för BLM-kritik

Polisen utreder Alexander Bard för Twitter-inlägget. "Blir det åtal så kan ni ge er fan på att jag tänker snacka."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Skriker "Allahu akbar". Våldsamt på gatorna två dagar i rad.0 Plus

Vetenskap

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus