Präst spelade Åkessons favoritpsalm i kyrkan – nu går lokaltidningen till attack

Publicerad 28 augusti 2015 kl 17.24

Granskning. Länstidningen i Södertäljes politiske redaktör Tomas Karlsson gick igår till häftig attack mot en präst som spelade "Fädernas kyrka" vid två konfirmationsgudstjänster – en psalm som bär samma namn som Sverigedemokraternas kyrkopolitiska nomineringsgrupp.
– Jag har ifrågasatt användandet av den här psalmen och gett honom alla möjligheter att resonera kring detta, säger Karlsson till Fria Tider.

Dela artikeln

Det var i lördags som två ungdomsgrupper konfirmerades i Ytterjärna kyrka utanför Södertälje. Vid de båda konfirmationsgudstjänsterna hade den ansvarige prästen valt ut den gamla psalmen "Fädernas kyrka" som en av psalmerna.

Men strofer som "Därom i manlig och kristen tro" samt ett stycke om att "väpnad och villig" strida för gud retade upp Tomas Karlsson, som är politisk redaktör på Länstidningen i Södertälje.

"En illa dold politisk markering", "intoleranta uppfattningar" och "psalmens värderingar är museala", dundrade Karlsson från ledarplats i vänstertidningen. I artikeln lyckas han dessutom blanda ihop Jesus Kristus med Karl IX:s son Carl Carlsson Gyllenhielm som satt fängslad i Polen under 1600-talet.

Men Karlssons beskrivningar, både av sig själv och av psalmen, är något som den utpekade prästen inte håller med om.

– Jag tycker att den är väldigt pampig och fin, det är vacker melodi på den och den känns lite högtidlig, säger han till Fria Tider.

Prästen berättar också att han bland annat valde den anrika psalmen, som togs bort ur psalmboken under 1980-talet, eftersom flera hade önskat att den skulle spelas.

– Det var många som blev väldigt glada att vi hade den och som hade önskat den innan, säger han och fortsätter:

– Det var väldigt många som uttryckte sin uppskattning, men tydligen inte alla som gjorde det som du kanske har läst i tidningen?

Är det fler som har reagerat negativt, eller bara Tomas Karlsson?
– Ingen som har sagt någonting till mig, det är någon som har tyckt att den skulle vara könsdiskriminerande vilket jag har väldigt svårt att se eftersom kyrkan kallas för hon. Men det är klart, det är en gammal psalm så det är en lite ålderdomlig text på den.

– Men jag tycker faktiskt att den är fin och att den är vacker, det är härlig melodi, så jag lägger inte in värderingar i den som andra verkar göra. Den finns faktiskt med i finlandssvenska psalmboken, den ser lite annorlunda ut där, men ungefär samma.

I en intervju med Dagen kopplar Tomas Karlsson samman prästen med Sverigedemokraterna, genom att hävda att någon ska ha sett prästen sitta och titta på klipp med Jimmie Åkesson på bussen. Men det är något som den anklagade prästen bestämt tillbakavisar:

– Vid ett tillfälle satt jag och tittade på en partiledardebatt, och där var även en representant för Sveriges tredje största parti med. Och då var det någon, vem det nu är som har sett det, som menade på att jag satt och tittade på filmklipp av Jimmie Åkesson, säger han och fortsätter:

– Och då fick man det till att jag var sverigedemokrat, men jag är gråsosse.

När Fria Tider ringer upp Tomas Karlsson och frågar om den anklagade prästen inte borde ha getts möjlighet att bemöta påhoppen innan de publicerades säger han att han försökt få tag på prästen.

– Jag har ifrågasatt användandet av den här psalmen och gett honom alla möjligheter att resonera kring detta och han har valt att inte höra av sig, säger han.

Han tycker heller inte att hans ledarartikel är insinuant när han kopplar samman prästens val av psalm med "homofober" och "islamofober" samt avslutar med att anklaga prästen för att under en mässa "ogenerat manifestera" sina egna politiska åsikter.

– Har jag anklagat prästen för någonting där? Om du ägnar dig lite åt journalistik, om du researcharbetar lite, var i min text anklagar jag prästen för att vara islamofob och homofob? Berätta det för mig!

Men i det sammanhang du sätter honom?
– Det du säger till mig, och det är det som sedan kommer stå på friatider.se för det är alltid så ni lägger upp era artiklar, men jag vill återigen markera att jag personligen inte har gjort det och jag har rent samvete och vilken skit du än tänker skriva så vet jag vad jag har skrivit.

– Så läs den texten en gång till, sedan utifrån det kan du skriva en artikel och då kanske den blir lite mer nyanserad och inte samma gamla som det brukar bli.

Det du sedan säger till tidningen Dagen är att prästen hade tittat på "Åkesson-klipp", själv säger han att han hade tittat på en partiledardebatt där Jimmie Åkesson naturligtvis deltog tillsammans med de andra partiledarna. Varför för du vidare den typen av insinuanta rykten mot en enskild person?
– Vad står det i min artikel? Står det att jag tycker att det är fel att präster har politiska åsikter? Står det så? Det står att en präst självklart får ha vilka politiska åsikter han vill, du har ju inte läst texten.

Men varför är det viktigt att nämna att han tittat på ett Youtubeklipp med Jimmie Åkesson?
– Jag fick den frågan av journalisten på tidningen Dagen och då berättade jag vad konfirmander berättat för mig.

Den anklagade prästen säger däremot till Fria Tider att han fått stort stöd från den egna församlingen efter Tomas Karlssons påhopp.

– Jag har fått stöd här i församlingen av massor av människor, de tycker att det här är en storm i ett vattenglas, säger han och fortsätter:

– Jag tror att jag mer än många i det politiska etablissemanget har vänner som kommer från andra länder. Våra närmaste vänner är syrianer, de är katoliker som har flytt från Syrien.

Känner du dig förtalad av det som står i Länstidningen?
– Det tycker jag, eller nja, förtalad. Det är inte sant det som står, det är inte roligt och det är ganska grova saker att anklaga folk för att vara rasister.


Nyheter från förstasidan

SVT fälls åter för Israelinslag

Tredje gången på en månad för Rapport. "För tankarna till folkmord", enligt anmälarna.0 

Ekonominyheter

Inflationen sjunker ytterligare

Nya siffrorna.. KPI på 4,5 procent i februari.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.