På Blaxsta vingård i närheten av Stockholm, som påstår sig vara en av världens nordligaste vingårdar, har man börjat skörda druvor i -8 grader och 15 centimeter snö.
Druvorna får upp till 23 timmars dagsljus på sommaren innan de blir till prisbelönt isvin som säljs till Michelinstjärnebelönade restauranger.
Trots att Sveriges vingårdar är relativt små med 150 hektar totalt, har de utökats med 50% de senaste två åren och förväntas mer än dubbleras inom fem år, enligt Guardian.
På sikt förutspås de kunna växa till 10.000 hektar och bli en ny miljardindustri.
– Svenska viner är mycket väl mottagna, men vi har bara börjat skrapa på ytan, säger Felix Åhrberg, vinmakare på Kullabergs Vingård i Skåne och sekreterare för den svenska industriföreningen för oenologi och vinodling (SBOV) till The Guardian.
Försäljningen av svenskt vin har nästan dubblerats de senaste fem åren. Systembolaget har sett försäljningen stiga från 19.388 liter år 2017 till hela 34.495 liter fram till den 30 november i år, enligt tidningen.
De huvudsakliga sorter som odlas i Sverige är solaris, en vit druva som släpptes 1975 av Freiburg Wine Institute i sydvästra Tyskland, och rondo, som odlas för rödvin.
Lotta Nordmark, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, säger att vinsorterna från Sverige mest har varit vita, mousserande och rosé men att det också finns potential att göra andra viner.
– Vinkonnässörer är intresserade av svenska viner eftersom druvorna har en lång utvecklingsperiod, hög syra som bygger upp en intressant sinnespalett och redan nu vinner svenska viner mark på internationella vintävlingar, säger Nordmark.
För att vinodlingen ska bli framgångsrik kommer användandet av sjukdomsresistenta druvsorter, hållbara odlingssystem och möjligheten att experimentera utan begränsningar från appellationer att vara viktigt, säger Nordmark. Appellationer är regler för franska viner som begränsar hur och var odling får ske.