Vrede när P1-kvinna twittrar om afghansk tjuv

Publicerad 5 augusti 2019 kl 12.06

Media. Josephine Freje, reporter på "Ekot" i Sveriges Radio, beskrev på Twitter hur hon ingrep mot en "ung afghan" med "halva armen i en tants handväska". Inlägget har väckt ramaskri – men Freje, som av kollegor nu anklagas för att vara rasist, står på sig.

Gilla artikeln på Facebook

"Så sinnesjukt glad att vara hemma i underbara Göteborg! Det första som händer är att en ung afghan har halva armen i en tants handväska. Jag daska han på armen o han kuta", skriver P1-reportern Josephine Freje i ett inlägg på Twitter.

Inlägget har fått över 200 kommentarer – och många av dem kommer från vänsteraktivister som är upprörda över att Freje nämnde att afghanen var afghan.

"Var det viktigt för dig att förmedla vilket land han var född i? Du använder extra tecken till detta, varför?" kräver exempelvis Bonnierveteranen Carl Grape att få veta.

När Josephine Freje förklarar att hon känner till namnet på afghanen men inte ville skriva ut det fortsätter Grape att pressa henne.

"Tycker att vi i fall då det rör sig om en kriminell gruppering på en specifik plats måste kunna skriva vad vi ser o vet", svarar P1-reportern då.

Journalisten Lisa Bjurwald, med bakgrund i vänsterextrema Expo, kommer med rasistanklagelser i en kommentar till Frejes inlägg:

"Älskar att Rasbiologiska öppnat filial i Götet!" skriver Bjurwald.

Andra användare försvarar dock Josephine Freje.

"Varför är kön intressant? Varför är ålder intressant? Varför är antal gm intressant? Varför är plats intressant?" frågar sig exempelvis Daniel Olsson.

En annan användare påpekar att Josephine Freje, som tidigare arbetade för "Uppdrag granskning" i SVT, borde följa "i Janne Josefssons spår".

"Det behövs idag. Kanske du som är den rätta arvtagaren till Sveriges enda journalist?"

Freje skriver själv att hon "märker att de allra flesta är trötta på att man som journalist ska behöva undvika att berätta vad man ser och vet".

"I vissa - långt ifrån alla - fall kan saker som kön, nationalitet, gängtillhörighet etc vara relevant. Här tycker jag fortfarande det var det."


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.