Inrikesminister Anders Ygeman.

Ygeman: "Gör det svårt att vara kriminell"

Publicerad 13 februari 2017 kl 12.42

Inrikes. Under måndagen besöker inrikesminister Anders Ygeman (S) Malmö för att diskutera stadens stora problem med invandrarrelaterad brottslighet. Hans lösning: göra det svårt att vara kriminell.

Gilla artikeln på Facebook

Ygeman säger på måndagen att hela samhällets resurser, som polis, skattemyndigheten, kronofogden och kommunerna, måste kraftsamlas för att slå mot de kriminella gängen och den organiserade brottsligheten i Malmö. Det ska bli "svårt att vara kriminell", menar han.

Ygeman lägger också delar av ansvaret på Malmös övriga medborgare. I princip vem som helst i Malmö kan vara "en del av" problemet, påstår han.

– Alla har ett eget ansvar att inte göda den organiserade brottsligheten. Som att inte handla spriten på närlivs, åka svarttaxi, klippa sig en för en 50-lapp eller drar en lina kokain till helgen så är du en del av den organiserade brottslighetens näringskedja. Det blir då svårt att ondgöra sig över hur den organiserade och kriminella brottsligheten breder ut sig, säger han Aftonbladet.

Anders Ygeman tror att om hela samhället arbetar gemensamt kommer det "slå stenhårt" mot den grova och organiserade brottsligheten i staden. Han påstår vidare att "staten och det goda samhället" alltid kommer vara "starkare än gängen".

Hårdare lagar ska också hjälpa till att stoppa kriminaliteten. Men ett 30-tal så kallade ”skarpa lagförslag” har redan trätt i kraft, vilket alltså inte verkar ha stoppat våldet i Malmö.

Daniel Vesterhav, enhetschef vid Brottsförebyggande rådet (BRÅ), anser dock att det är för enkelt att se problemet som enbart "gängkrig".

– Ord som gängkrig ger en bild av större, mer sammanhållna och organiserade grupper än vad det i själva verket handlar om, säger han till TT.

Enligt BRÅ visar underrättelserapporter och intervjuer med poliser att en stor del av de senaste årens många skjutningar i själva verket startat genom slumpmässiga konflikter mellan två kriminella. Det kan handla om en obetald narkotikaskuld, en bilaffär som strulat eller att någon pratat för länge med någon annans flickvän.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Afghanistan är inte ett isolerat fiasko. 20 år efter 11 september utmanas USA:s makt från alla håll, skriver Pat Buchanan.0 

Mer från Inrikes

Teorin: Lastbilar kan ha dumpats från Estonia

Finsk räddningsingenjör om vad han såg 1994.. Nu berättar Harri Ruotsalainen om märkliga iakttagelserna i estnisk media.0 

Elsparkcykel blir skattefri förmån

Regeringen subventionerar kritiserade fordonet.. Ska inte längre räknas som beskattningsbar förmån.0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0