Ylva Johansson (S): Utan invandring hade vi varit fattigare

Publicerad 19 maj 2020 kl 18.39

Inrikes. Invandring är något självklart och naturligt. Det säger nu EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson (S). Invandrare spelar en central roll för att bekämpa covid-19 och krisen bevisar också, hävdar Johansson, att invandrare i Europa numera är "en del av oss" och inte längre främlingar.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i en konversation med "Friends of Europe" som EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson hyllar invandring som något självklart och positivt.

De som beskriver invandringen som ett problem är "högerextremister", enligt Johansson.

Invandrarna spelar en central roll för att bekämpa coronasmittan men är också de som drabbas värst av viruset, hävdar hon.

– Det finns alltid högerextrema, rasistiska, xenofobiska krafter som vill beskriva invandrare som något onaturlig, och som "dom". Men det är inte sant. Invandring är något normalt, invandrarna är här och det har de varit i generationer. De är en del av oss. De är en del av vi, säger den svenska EU-politikern med emfas.

– Och det är nu uppenbart att invandrare är en central del av de arbetare som vi verkligen behöver. Till exempel är en tredjedel av läkarna födda utanför Sverige, och de flesta utanför EU. Dessa essentiella arbetare med olika bakgrund syns nu nästan varje dag på tidningarnas förstasidor. Detta är viktigt att visa.

Enligt Johansson är det likaså viktigt att påpeka att de som drabbas svårast av viruset också är invandrare.

– Frivilligarbetare som hjälper vårdpersonal och gör mycket annat är också personer med olika ursprung. Så det vi ser nu är att invandrare är en del av oss, säger hon med eftertryck igen. 

– De är inte "dom". Och detta är viktigt. För de som vill utmåla invandring och invandrare som något farligt gör det genom att ta bort deras ansikten och namn.

– Ett normalt år i EU har vi en till en och en halv miljon invandrare. Utan dem hade vi varit en mycket, mycket fattigare union. Och det kommer färre irreguljära invandrare, färre än 200.000. Så jag tycker detta är viktigt att poängtera, att invandring är normalt och att vi kan hantera det. Och att personer med invandrarbakgrund nu är en del av oss.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig ökning av nya jobb i USA

Börsen upp tolfte dagen på två veckor.. Bidragseufori ger fortsatt rally i stödpaketens spår.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Varning för starka bilder! Bestialiskt rasvåld i amerikanska städer.0 

Vetenskap

De allra första djuren hade parasiter. Hittades hos armfotingar från en 525 miljoner år gammal havsbotten.0 

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus