Zelenskyj vill ha samma stöd som Israel

Publicerad 16 april 2024 kl 09.24

Utrikes. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vill att västvärlden ska ge samma nivå av stöd till Ukraina som till Israel.

Dela artikeln

I sitt kvällstal hänvisade Zelenskyj till det stöd som Israel fick av västländer för att bemöta Irans förannonserade attack mot Israel i helgen.

– Hela världen bevittnade en allierad insats i himlen över Israel och grannländerna. Den visade hur verkligt effektiv enighet i försvar mot terror kan vara när den bygger på tillräcklig politisk vilja, säger Volodymyr Zelenskyj.

Enligt Israel sköts 99 procent av de cirka 300 robotar och drönare som avfyrades av Iran ned.

– Israel är inte Natomedlem, så ingen åtgärd som att utlösa artikel 5 krävdes. Och ingen drogs in i kriget. De bidrog helt enkelt till att skydda människoliv, säger Zelenskyj.

Israels mycket avancerade luftvärnsrobotsystem Iron Dome, som skjuter ner det mesta som kommer i dess väg, har till stor del finansierats med amerikanska skattemiljarder.

– Himlen över Europa kunde ha fått samma nivå av skydd för länge sedan om Ukraina hade fått liknande ett liknande fullt stöd från sina partners för att fånga upp drönare och missiler, säger Volodymyr Zelenskyj..


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lämnar SD efter Expressens bluffdrev

Tog skämt ur sitt sammanhang. Nu lovar Alexander Edbom att stämma vänstertidningen.0 

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.