Islamiska staten
Kartan visar de platser i Europa som jihadister slagit till på sedan januari 2015.

17 islamistdåd mot Europa sedan början av 2015 – och 100-tals attacker mot kyrkor

Publicerad 2 augusti 2016 kl 10.47
Av Mattias Albinsson

Utrikes. 17 stycken islamistiska terrordåd, nästan ett nytt dåd varje månad, har drabbat Europa sedan början av förra året. Samtidigt slås larm om att kyrkor och kristna församlingar utsätts för ett växande antal attentat som inte klassas som terrordåd.

Gilla artikeln på Facebook

Paris, Nice, Tours, Rouen, Pas-de-Calais, Bryssel, London, Berlin, Hannover, Essen, Würzburg, Ansbach och Köpenhamn. De är alla platser som drabbats av islamistisk terrorism de senaste 19 månaderna. Sammanlagt har 286 människor dödats och över tusen skadats i den terrorvåg som sköljt över Europa sedan januari 2015.

Det rör sig om en mycket kraftig ökning av antalet islamistiska terrordåd som Europa drabbas av. Som jämförelse inträffade endast ett sådant terrordåd i London 2013 och ett året därpå i Bryssel. Fem dödades i de två dåden tillsammans.

Kristna under attack
Mindre känt är det ökande antalet attacker som riktas mot kristna i Europa. Under förra året genomfördes 810 attacker mot kyrkor, kyrkogårdar och andra kristna helgedomar bara i Frankrike, skriver Fox News och citerar uppgifter från den franska katolska aktionsgruppen CitizenGO.

CitizenGO konstaterar att attacker mot synagogor och judiska gravplatser brukar få uppmärksamhet i media, men att det är mycket mer vanligt att kristna utsätts. "Mycket mycket mer" förtydligar aktionsgruppen i ett nyhetsbrev på sin hemsida.

Det islamistiska ritualmordet i tisdags, då en präst fick sin hals avskuren i en kyrka i Rouen, är enligt dem bara en i raden av attacker. CitizenGO ger några exempel som aldrig uppmärksammats i media:

Asylsökare knivhögg präst som vägrade ge honom pengar

Kyrkogård vandaliserades
I april i år krossades alla krucifix och kors på kyrkogården i La Chapelle-du-Bard i sydöstra Frankrike. Samma månad tog sig någon in i en kyrka i Aubière, bröt upp altarskåp och slängde de oblat som används för nattvarden på golvet.

Månaden därpå tände någon eld på altaret i en kyrka i Martigues i södra Frankrike, en präst skyndade sig att släcka branden. Samma präst blev senare misshandlad och fick en blåtira. Ännu ett attentat där altarskåp brutits upp och oblat kastats på golvet rapporterades in under månaden.

Fox News konstaterar att det bland islamister sedan länge finns ett ordspråk; "först tar vi lördagsfolket, sen tar vi söndagsfolket", syftandes på att när judarna dödats är det de kristnas tur. Men redan nu märker Europas kristna av en markant ökad hotbild mot sina kyrkor och helgedomar.

Präst i Svenska kyrkan: Världens kristna är "under attack" från islamister


Nyheter från förstasidan

Folkhälsomyndigheten anmälde Mira Aksoy till MSB: "Främmande makt"

Presschefen Christer Janson anmälde. "Förhöjd risk för informationspåverkan" från Samnytt-skribenten.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.