2015 års pinsammaste PK-ögonblick

Publicerad 31 december 2015 kl 21.36

Media. År 2015 går mot sitt slut och det har blivit dags för redaktionen att samla några av årets höjdpunkter. Gott nytt år!

Dela artikeln

Kungliga operans PK-magplask

Kungliga operan i Stockholm valde att använda den här bilden som reklam för sin uppsättning av "Svansjön". Men annonsen togs, som man kanske borde ha kunnat förvänta sig, inte särskilt väl emot av afrosvenskarna. Istället fick den hastigt plockas ned igen – trots en försäkran om att det rörde sig om en skildring av "ett kärleksmöte".

Henrik Arnstad "tar debatten" med Danmark

Stefan Löfven hälsar på flyktingbarn

Det rådde uppsluppen stämning i kommentarsfältet när statsministern i mars publicerade en Facebook-bild från sitt besök på ett boende för ensamkommande flyktingbarn, något som även uppmärksammades i rysk statsmedia. "Var är barnen då?" och "Gissar att majoriteten av de på bilden ibland fuskar med antalet ljus på födelsedagstårtan" skrev två av de tusentals väljare som kommenterade bilden.

Romson börjar gråta på presskonferensen

Adam Tensta reser sig ur TV-soffan

Den antirasistiska kampen fortsatte under 2015. Bland annat genomförde invandrarprofilen Adam Tensta en kupp i "Nyhetsmorgon" i protest mot att TV4 tidigare hade bjudit in en ung fitnesstjej från Grums som en gång använt sig av ordet "neger" på sociala medier. "Så länge det finns niggers, bitches och hoes ska man få säga det", konstaterade Adam Tensta själv i en intervju 2007.

Full Juncker örfilar Löfven och kallar Orbán "diktator"

Smartaste bästaste tjejgänget

Ingen av de kvinnliga ministrarna kunde delta i SVT:s "Aktuellt" för att diskutera att miljardbelopp från biståndsbudgeten läggs på invandringen till Sverige. De var nämligen upptagna med att festa med smartaste bästa tjejgänget. Bildbeviset, en "selfie" som socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) publicerade på Twitter, raderades diskret senare under kvällen men skärmdumpades för eftervärlden.

Kongressen stoppar Obamas nazistplaner

I våras skickades 300 amerikanska soldater till Ukraina för att vapenträna regimens nationalgarde, där den ökända Azovbataljonen ingår. Men presidenten stötte på patrull i representanthuset, som röstade igenom ett lagändring som uttryckligen förbjuder regeringen att träna upp eller finansiera bataljonen. Ledamöterna konstaterade att "betydande internationell oro" väckts av att Obama låtit stridsträna en "nynazistisk paramilitär milisgrupp".

Karnevalsstämning i Malmös kåkstad

Uppdrag granskning sände i september ett program om det stora tiggarlägret Malmö, som senare revs av kommunen. Det bisarra reportaget skildrar bland annat hur de boende plötsligt börjar städa upp i sopberget när Janne Josefsson dyker upp med kameran, medan vänsterextremister klädda i cirkusdräkter stryker omkring i bakgrunden.

Arnstad i största allmänhet

"Hela Sverige skramlar" ihop till årskostnaden för 40 flyktingbarn

Ett av de mest spektakulära PK-jippon som anordnades under året var galan "Hela Sverige skramlar". En andaktsfull svensk kändiselit samlades i Globen för att samla in pengar till flyktingar, mitt under det rådande asylkaoset. Resultatet, 42 miljoner insamlade kronor, beskrevs som "en rungande succé". Men i själva verket motsvarar summan skattebetalarnas kostnader för 42 så kallade ensamkommande flyktingbarn per år. Under perioden då galan hölls kom uppemot 500 nya ensamkommande till Sverige – varje dag.

"Afroamerikansk" antirasist var vit

Medborgarrättskämpen Rachel Dolezal hade i åratal engagerat sig på hög nivå som afroamerikansk aktivist i USA och var känd för sina spektakulära utspel om påstådd rasism. Men i somras gick hennes biologiska föräldrar ut i media och berättade att deras dotter i själva verket var helvit. Det var först i november som Dolezal, efter mycket om och men, erkände att hon var född av två vita biologiska föräldrar men att hon "identifierar sig som svart".

Gustav Fridolin tar avstånd från sin egen politik

Att det skulle bli MP som drog i invandringsbromsen var det nog få som kunnat föreställa sig för några månader sedan. Partiledningen hade så svårt att sälja in den nya asylpolitiken att språkröret Gustav Fridolin fick gå ut och ta avstånd från den överenskommelse med S han själv ingått. "Jag tycker att delar av det här är skit", var den 32-årige politikerns mer exakta formulering.

Foto: Miljøpartiet De Grønne/CC-BY-SA

MP stäms – av sin egen "mångfaldsmaskot"

En afrikansk kvinna anställdes som sekreterare åt Åsa Romson och utnyttjades sedan som en sorts maskot. Bland annat fick hon i uppdrag att framhålla sitt "mångkulturella utseende" och posera på bilder med MP:s annars nästan helvita partiledning. Efter att kvinnan fått sparken på grund av höga skulder erbjöds hon istället ett jobb som barnskötare åt Gustav Fridolin, men tackade nej och stämde partiet för etnisk diskriminering. "Hennes överordnade och partikollegor hade inte själva några större nätverk av människor från olika etniciteter", stod det i stämningsansökan.

Trump möter PK-etablissemanget
Och så till sist en liten ljusglimt i tillvaron. 2016 är året då den här killen kan bli USA:s president. Vägen dit kan bli lång – och riktigt, riktigt skoj.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.