Foto: Eric Kilby/Flickr

Afrikansk noshörning snart utrotad

Publicerad 7 maj 2012 kl 13.43

Utrikes.Den afrikanska noshörningen löper återigen risk att utrotas. Årtionden av insatser håller på att göras ogjorda, då stigande efterfrågan på deras horn i Asien gett upphov till omfattande tjuvjakt.

Gilla artikeln på Facebook

Sydafrika är epicentrum för tjuvjakten, då landet härbärgerar mellan 70 till 80 procent av världens noshörningar. Under 2007 sköts 13 noshörningar, men förra året ökade siffran till 448, och mer än 200 har dödats redan i år. Även i Kenya och Zimbabwe är tjuvjakten på uppgång, men i mindre dramatisk takt, rapporterar Yahoo!news.

Ledningsgruppen för bevarandet av noshörningar varnar nu för att om den nuvarande trenden fortsätter kommer antalet dödsfall överträffa födslar, vilket därmed skickar in noshörningarna i en nedåtgående spiral.

Efterfrågan på noshörningshorn är hög i Asien. På den svarta marknaden är hornen värda sin vikt i guld: ca 50.000 € per kilo. Kina, en gång en stor köpare, har numera vidtagit åtgärder för att iaktta det internationella förbudet mot handel med noshörningshorn. Istället kommer efterfrågan främst från Vietnam.

I Vietnam mals hornet till ett pulver som tros behandla feber, bevara ungdomen och bota cancer. Inget av dessa användningsområden har någon vetenskaplig grund. Hornen består till största delen av keratin, samma material som i mänskliga naglar.

Noshörningen utrotades nästan under de föregående århundradena, men genom naturvårdsinsatser och privata så kallade jaktmarksgårdar har den vita och svarta noshörningen återhämtat sig. Afrika har nu uppskattningsvis 20,700 vita noshörningar och 4.800 svarta.

I slutet av april greps två personer i Sverige och häktades för grovt artskyddsbrott. De försökte sälja noshörningshorn till ett auktionshus. Det var det första noshörningsfallet i svensk historia.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

"Sexfantasier inte alltid så PK". Porrforskarens nya fakta utmanar feministiska teorier.0 Plus

Nya Sverigebilden

Scener från Malmö väcker förundran i USA. "Den svenska regeringen har tagit in en befolkning som hatar dem."0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0