Den rasbiologiska forskningen bedrevs i Gamla folkskoleseminariet i Uppsala, senare kallat Dekanhuset.

Alla riksdagspartier var för rasbiologi

Publicerad 19 februari 2020 kl 13.44

Inrikes. Beslutet 1921 att inrätta ett institut i Uppsala för rasbiologi stöttades av samtliga fem partier i riksdagen, inklusive kommunisterna. Endast ekonomiska skäl fick vissa av ledamöterna att rösta emot förslaget, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

Gilla artikeln på Facebook

– Det är inget parti som sticker ut och är emot. Det var till och med så att fyra personer som var statsministrar under den här perioden för olika partier stöttade motionen och beslutet, säger Curt Persson, som har forskat om rasbiologins historia, till SVT.

Institutet inrättades som ett led i satsningen på att stoppa det man uppfattade som en försämring av det svenska folkmaterialet. I riksdagen gick förslaget igenom med 65 procent ja-röster och 35 procent nej-röster.

– Varför röstade man då nej? Jo, av ekonomiska skäl. Man tyckte att 60 000 kronor per år för att driva ett institut var för dyrt. Det fanns inga moraliska skäl, inga etiska skäl och inga estetiska skäl till att säga nej för de riksdagsledamöter som var emot, säger Curt Persson till SVT.

Statens institut för rasbiologi, som blev det första av sitt slag i världen, drevs i Uppsala till 1958. Då ändrades namnet i samband med att institutet ersattes av Institutionen för medicinsk genetik vid Uppsala universitet.

Många av dåtidens kända svenskar, som Ellen Key, Selma Lagerlöf, Anders Zorn och Verner von Heidenstam, stöttade bildandet av institutet.

Regeringen tillsatte i veckan en sannings- och försoningskommission som ska utreda rasbiologiska skallmätningar av tornedalingar.


Ekonominyheter

Allt färre butiker går i konkurs

Corona ger draghjälp till detaljhandeln.. Antalet butiker i konkurs minskade kraftigt under mars månad.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Klimatresa med svensk isbrytare ställs in. Rädsla för smittspridning ombord.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0