JESUS ELLER MUHAMMED? Svaret på den frågan är inte självklart för Svenska kyrkans blivande ärkebiskop Antje Jackelén. Fotograf: Jan Nordén

Antje Jackelén ny ärkebiskop i Svenska kyrkan

Publicerad 15 oktober 2013 kl 17.27

Inrikes.Biskopen Antje Jackelén efterträder Anders Wejryd som ärkebiskop när han går i pension i juni nästa år. Jackelén väckte uppmärksamhet i början av oktober när hon i en utfrågning inför ärkebiskopsvalet svävade på målet om huruvida Jesus eller Muhammed gav den sannaste bilden av Gud.

Gilla artikeln på Facebook

Valet av ny ärkebiskop till Svenska kyrkan genomfördes idag. Resultatet var klart redan efter några timmar. Ny ärkebiskop blir den tyskfödda biskopen Antje Jackelén som fick 55,9 procent av rösterna, skriver Svenska kyrkan på sin hemsida.

På andra plats i valet kom Ragnar Persenius, biskop i Uppsala, med 33,1 procent av rösterna.

Antje Jackelén blir Svenska kyrkans första kvinnliga ärkebiskop. Hon har allmänt uppfattats som en mycket liberal kandidat och väckt uppseende genom att ifrågasätta många traditionellt kristna lärosatser, som till exempel jungfrufödseln.

I en utfrågning inför valet fick Antje Jackelén frågan om hon ansåg att Jesus ger en sannare bild av Gud än Muhammed.

– Man kan inte reducera hela religionsteologin, det vill säga frågan om hur olika religioner förhåller sig till varandra, till en ja- och nej-fråga. Det är liksom att göra våld på en stor mängd kunskap och erfarenhet som finns där, svarade Jackelén.

Den enda av ärkebiskopskandidaterna som tydligt svarade ja på frågan om Jesus och Muhammed var Ragnar Persenius.

Prästen Helle Kleins tankesmedja Dagens Seglora – som beskriver sig som ”antirasistisk, feministisk och maktkritisk” – uttryckte tidigare idag tillfredsställelse över valutgången.

”Det är ett val som fullföljer den öppna och tolkande teologi som hennes föregångare, KG Hammar och Anders Wejryd har stått för och som också i fortsättningen uttrycker Svenska Kyrkans teologiska budskap till samtiden”, skriver tankesmedjan på ledarplats.

Dagens Seglora har ofta beskrivits som en slags kyrklig motsvarighet till vänsterextrema Expo och anklagats för att smutskasta konservativt sinnade medlemmar av Svenska kyrkan.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0