Arbetsmiljöverket backade från krav på munskydd och raderade mejl

Publicerad 29 maj 2020 kl 08.53

Inrikes. Arbetsmiljöverket har vikit sig för påtryckningar om att släppa krav på munskydd för personal inom äldreomsorg. I stället skulle man "linjera sig" med Folkhälsomyndighetens mer slappa rekommendationer, avslöjar SVT.

Gilla artikeln på Facebook

Tidigare har SVT avslöjat hur kommunernas intresseorganisationen SKR pressat Arbetsmiljöverket att backa från krav på munskydd och visir inom äldreomsorgen.

Arbetsmiljöverket har dock, enligt tv-kanalen, "upprepade gånger förnekat" att man skulle ha backat för sådana påtryckningar.

Men det stämmer inte, visar nu ett internt mejl.

I mejlet skriver chefsjuristen att myndigheten behöver släppa det strikta kravet på munskydd för personalen för att "om möjligt linjera med Folkhälsomyndigheten" och för att "inte få en situation där olika myndigheter ställs mot varandra, samhällets budskap uppfattas som motsägelsefullt och vi får en svår debatt att hantera".

Anna Rask-Andersen, seniorprofessor vid Arbets- och miljömedicin i Uppsala och tidigare skyddsombud, kräver nu att Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem får sparken.

– Folkhälsomyndigheten är inte Gud, de är inte experter på arbetsmiljö. Skyddsombuden måste kunna lita på att Arbetsmiljöverket inte låter sig påverkas, säger hon till SVT.

Men inte nog med det. Det aktuella mejlet, som alltså visar att myndigheten visst vikit sig för påtryckningarna, har senare raderats. Arbetsmiljöverkets presstjänst hävdar att innehållet i mejlet var "överspelat" och därför inte skulle diarieföras. Arbetsmiljöverkets ledning har vägrat låta sig intervjuas om hela skandalen.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Danmark: Nu drar vi in uppehållstillstånden för syrierna – "De ska självklart åka hem"

Kriget är slut – nu ska de hem. Danska S-regeringen beordrar sitt migrationsverk att ompröva redan fattade asylbeslut.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0