Foto: Arkivbild

Bidragsinvandrare får HÖGRE pension än arbetande svenskar

Publicerad 8 april 2012 kl 22.47

Inrikes.Har du slitit hela ditt liv inom den offentliga sektorn? Då är risken stor att du kommer få lägre pension än invandrare som inte arbetat en enda dag i Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Tuula Olsén, 64, har arbetat i Sverige ända sedan 1971 då hon blev klar med sin socionomutbildning. Trots det får hon inte högre pension än de som inte jobbat alls.

– Till andra offentliganställda kvinnor vill jag nästan säga "gå hem", säger hon till Göteborgs-Posten. Hon vet vad hon pratar om efter att länge ha arbetat som socialsekreterare med arbetsuppgifter som kurator och biståndsbedömare.

– Det som retar mig mest är att jag får en pension som inte motsvarar mer än socialbidragsnormen för skälig levnadsnivå trots att jag arbetat 40 år i Sverige. Personer som av olika anledningar inte jobbat så mycket eller inte alls får ju garantipension och bostadstillägg. Jag har jobbat och gjort rätt för mig, men får väldigt liten utdelning av det, fortsätter hon.

Invandrare som kommer till Sverige i hög ålder och således inte har bidragit till pensionssystemet kan ändå få ut en ansenlig inkomst genom att ta del av äldreförsörjningsstödet, som saknar krav på att man ska ha bott i Sverige ett visst antal år.

Äldreförsörjningsstödet infördes 2003 och utgår till de som annars inte har en tillräcklig inkomst för att uppnå en "skälig levnadsnivå", vilket i praktiken innebär de som har arbetat väldigt lite eller inte alls. Som ensamstående kan man få ut upp till 6 200 kronor i månaden för bostadsrelaterade kostnader och utöver det 5 137 kronor i månaden att leva på. Totalt kan man alltså få ut en bra bit över 11 000 kronor i månaden utan att ha arbetat i landet. Skattefritt.

Det är inte första gången pensionssystemet får liknande kritik. I en artikel i Kristianstadsbladet tidigare i år kom det fram att en pensionerad bibliotekarie som arbetat i Sverige i 40 år fick ut mindre pengar än en invandrad kvinna som inte arbetat en enda dag.

Det var i sitt ideella arbete med utsatta kvinnor som den pensionerade bibliotekarien kom i kontakt med en kvinna som kommit till Sverige när hon var över 65 år gammal och hade svårt att få ekonomin att gå ihop. Hon upptäckte då att kvinnan fick ut drygt 11 000 kronor skattefritt medan hon själv endast fick ut drygt 10 000 kronor efter skatt.

Till råga på det fick invandrarkvinnan, till skillnad från den svenska bibliotekarien, sin tandvård betald av Försäkringskassan.


Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.