" /> " /> " />
Microsoft lägger nu mejl från oss i mappen "Skräppost" på Outlook/Live/Hotmail. Kolla mappen om du väntar på mejl från oss.
Partiet Svoboda är "europeiska demokrater", enligt Carl Bildt.
Unisgeneva/CC-BY-NC-ND

Bildt: "Demokratisk revolution" i Ukraina

Publicerad 6 mars 2014 kl 12.27

Utrikes.Sveriges utrikesminister Carl Bildt befinner sig just nu i Ukraina för att kampanja för EU. I en intervju med P1 Morgon duckar han för flera kritiska frågor, bland annat om sitt provocerande twittrande och relationen till det ultranationalistiska partiet Svoboda.

Gilla artikeln på Facebook

Idag reste Bildt från Kiev till Donetsk i östra Ukraina, där han ska träffa oligarkerna och mångmiljardärerna Rinat Achmetov och Serhij Taruta. Den senare har nyligen utnämnts till guvernör i regionen av den nya ukrainska regimen.

Samtidigt har utrikesministern fått kritik i Sverige för sina uttalanden i samband med Ukrainakrisen. Bland annat har Carl Bildt twittrat att den avsatte presidenten Janukovytj är en "Quisling", något som har fått FN:s biträdande generalsekreterare Jan Eliasson att efterlysa ett "verbalt eldupphör".

Men Bildt ångrar ingenting, utan hävdar istället att hans provokativa uttalanden bidrar till att upprätthålla ett "tryck" på Ryssland.

–– Jag tror att det är väldigt viktigt att vi håller trycket uppe på Ryssland. Utan att ett tryck, utan tydliga positioner från EU:s, från västvärldens och från USA:s sida tror jag snarare att ockupationen av Krim fortsätter och trycket på Ukraina kommer att intensifieras, säger Carl Bildt till P1.

Bildt vägrar helt att ta ställning mot partiet Svoboda, som ingår i den nya EU-lojala regeringen och som av den vänsterextrema stiftelsen Expo beskrivs som ett antisemitiskt "nazistparti". Att partiet skulle vara antisemitiskt är "rysk propaganda", påstår han.

–– Vi känner relativt väl de ledande företrädarna och det är demokrater, europeiska demokrater som arbetar för värderingar som är våra och förtjänar vårt starka stöd, säger Carl Bildt.

Han ser "ingen risk alls" för att Svoboda skulle stå i vägen för en demokratisk utveckling. Statskuppen i Ukraina, som iscensattes genom att paramilitära extrema grupper störtade den demokratiskt valde presidenten Viktor Janukovytj med våld, innebar istället en "demokratisk revolution", hävdar Bildt.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler än nånsin vill sälja sin bostadsrätt

Antalet begagnade bostadsrätter till salu fortsätter skena.. "Vi har nu ett rekordutbud av bostadsrätter", uppger Hemnets talesperson Staffan Tell.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Jan Tullberg om politikens trilemma. "Alla liberaler är inte komfortabla med att majoriteten ska bestämma."0 

Mer från Utrikes

Peterson lanserar censurfri plattform

Kommer inte bannlysa användare efter åsikter.. "När du kommit till vår plattform tar vi inte ner dig förrän en amerikansk domstol tvingar oss."0 

FBI utreds för falsk nyhet om Trump

CNN:s kissnyhet granskas på nytt.. Nu ska mannen bakom kontroversiella "dossiern" låta sig förhöras av USA:s justitiedepartement.0 

Sidor

Vetenskap

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Familj får 100.000 kronor efter unikt myntfynd på tomten. Skånska familjen fann över 20 mynt som är 300 år gamla.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0