" /> " /> " />
Partiet Svoboda är "europeiska demokrater", enligt Carl Bildt.
Unisgeneva/CC-BY-NC-ND

Bildt: "Demokratisk revolution" i Ukraina

Publicerad 6 mars 2014 kl 12.27

Utrikes.Sveriges utrikesminister Carl Bildt befinner sig just nu i Ukraina för att kampanja för EU. I en intervju med P1 Morgon duckar han för flera kritiska frågor, bland annat om sitt provocerande twittrande och relationen till det ultranationalistiska partiet Svoboda.

Gilla artikeln på Facebook

Idag reste Bildt från Kiev till Donetsk i östra Ukraina, där han ska träffa oligarkerna och mångmiljardärerna Rinat Achmetov och Serhij Taruta. Den senare har nyligen utnämnts till guvernör i regionen av den nya ukrainska regimen.

Samtidigt har utrikesministern fått kritik i Sverige för sina uttalanden i samband med Ukrainakrisen. Bland annat har Carl Bildt twittrat att den avsatte presidenten Janukovytj är en "Quisling", något som har fått FN:s biträdande generalsekreterare Jan Eliasson att efterlysa ett "verbalt eldupphör".

Men Bildt ångrar ingenting, utan hävdar istället att hans provokativa uttalanden bidrar till att upprätthålla ett "tryck" på Ryssland.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att vi håller trycket uppe på Ryssland. Utan att ett tryck, utan tydliga positioner från EU:s, från västvärldens och från USA:s sida tror jag snarare att ockupationen av Krim fortsätter och trycket på Ukraina kommer att intensifieras, säger Carl Bildt till P1.

Bildt vägrar helt att ta ställning mot partiet Svoboda, som ingår i den nya EU-lojala regeringen och som av den vänsterextrema stiftelsen Expo beskrivs som ett antisemitiskt "nazistparti". Att partiet skulle vara antisemitiskt är "rysk propaganda", påstår han.

– Vi känner relativt väl de ledande företrädarna och det är demokrater, europeiska demokrater som arbetar för värderingar som är våra och förtjänar vårt starka stöd, säger Carl Bildt.

Han ser "ingen risk alls" för att Svoboda skulle stå i vägen för en demokratisk utveckling. Statskuppen i Ukraina, som iscensattes genom att paramilitära extrema grupper störtade den demokratiskt valde presidenten Viktor Janukovytj med våld, innebar istället en "demokratisk revolution", hävdar Bildt.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur