Bostadsbubblan
Lyxbyggaren Oscar Properties har gjort sig kända för sin ovanliga kombination av skönhet och postmodernism. Här ett byggprojekt på Östermalm i Stockholm.

Bojättens försäljning sjönk med 88 procent

Publicerad 29 april 2018 kl 15.45

Ekonomi. Trots en kraftigt stimulerad svensk ekonomi sjönk bostadsutvecklaren Oscar Properties försäljning med 88 procent, visar bolagets kvartalsrapport. Men vd:n dementerar att så kallade spekulationsköpare över huvud taget skulle ha påverkat priskraschen.

Dela artikeln

Totalt handlar det om bara 12 sålda bostäder under första kvartalet 2018 mot 102 under första kvartalet 2017.

Redan i februari rapporterade Veckans Affärer hur Oscar Properties bara hade lyckats sälja 16 lägenheter under sista kvartalet 2017 – att jämföra med 104 under samma kvartal året innan.

Men den negativa trenden håller alltså i sig och nettoomsättningen har nu nästan halverats från knappa 800 till 400 miljoner kronor per år.

Antalet sålda bostäder sjönk till 12 (102). Antalet produktionsstartade bostäder var noll, i likhet med samma kvartal i fjol.

"Under årets första kvartal har vi sett en fortsatt avvaktande bostads marknad och även om intresset på våra visningar är stort så tar processerna längre tid. Antalet sålda bostäder under perioden är väsentligt lägre än motsvarande kvartal 2017, men måste ses i ljuset av att vi för närvarande har mycket få bostäder till försäljning", kommenterar vd Oscar Engelbert i delårsrapporten.

Bolagets spekulationsköpare (eller "köpare som bestämmer sig för att sälja innan de flyttat in", som det heter i rapporten) följer enligt Oscar Properties den "plan" som bolaget satt upp för detta, och enligt bolaget har spekulationsköparna över huvud taget inte drivit upp någon så kallad bubbla i prissättningen.

"Vi följer kontinuerligt marknadspriserna i våra pågående projekt, det vill säga när köpare bestämmer sig för att sälja innan de flyttat in. Det vi sett under årets försäljningar är att dessa priser ligger i linje med priserna i de ekonomiska planer vi satt upp. Slutsatsen av detta är att våra priser fortfarande är marknadsmässiga, och försäljningarna stärker min tro på att det finns en fortsatt stark underliggande efterfrågan", skriver bolaget i ett lugnande besked.


Nyheter från förstasidan

Liberal har tröttnat på Israelfjäsk

Fredrik Segerfeldt förstår ingenting. "Mina liberala vänner tycker helt plötsligt att etnonationalism är kosher."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.