Golnaz Hashemzadeh Bonde.

"Brandmannen i Boden"-Golnaz nominerad till SR-pris

Publicerad 31 mars 2019 kl 21.34

Media. Golnaz Hashemzadeh Bonde, som ljög ihop Dagens Nyheters historia om rasistiska brandmän i Boden, är tillbaka. Nu har hon nominerats till Sveriges Radios novellpris 2019 för sin skönlitterära fiktion, rapporterar Nyheter Idag.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i en ledarartikel i DN i juni 2014 som Golnaz Hashemzadeh Bonde beskrev omfattande rasistisk mobbning bland brandmännen i Boden.

Fria Tiders granskning visade dock snabbt att det hela var en fräck bluff, som så ofta när det gäller medieberättelser om påstådd rasism från svenskar.

– Jag började på stationen 1977 och tog över chefsrollen 2000 så att nog har jag varit med ett bra tag, tycker jag. Och har det här hänt som det står i artikeln är jag hundra procent övertygad om att då hade jag känt till det, sade räddningschefen Bengt Nilsson till Fria Tider år 2014.

Nilsson konstaterade vidare att den enda utomnordiska invandrare som någonsin arbetat på stationen var en deltidsanställd man från Vitryssland som aldrig hade utsatts för någon mobbning av kollegorna.

Efter några år utanför ramljuset är Golnaz Hashemzadeh Bonde nu tillbaka och är en av fem författare som nominerats till Sveriges Radios Novellpris 2019, skriver Nyheter Idag.

Den novell som Hashemzadeh Bondes har nominerats för heter "Dokhtaram, min flicka".

"De är uppväxta på olika platser, i olika kulturer. Han är den som för länge sedan påbörjade resan mot det nya landet, och sedan dess ständigt fast mellan två världar- och hon är delen av honom som är framme", lyder Sveriges Radios beskrivning.

Vinnaren utses den 12 april under Litteraturveckan. Prissumman är på 30.000 kronor.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Danmark påskyndar lagförslag: IS-terrorister fråntas medborgarskap

Agerar omedelbart på grund av Turkiets intåg i Syrien. "Det finns en risk att de kurdkontrollerade IS-lägren i gränsområdet kollapsar."0 

Ekonominyheter

Här har bostadspriserna mer än fördubblats – på ett par år

"Absurda" prisstegringen fortsätter.. Lista: Gatorna i Sverige där bostädernas värde ökar allra snabbast.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.