Bostadsbubblan

Bygga hus i Sverige: 75 procent av kostnaden är skatter och avgifter

Publicerad 12 februari 2024 kl 14.13

Ekonomi. Att "bygga billigt" är inte möjligt i Sverige eftersom kostnaderna inte beror på materialval och hur påkostad fastighet man bygger – utan på byråkratiska kostnader och skatter som staten och kommunen tar ut. Det uppger fastighetsmiljardären Roger Akelius i en intervju med DI.

Dela artikeln

Kritiken är känd: För att upprätthålla höga bostadspriser har politikerna varje år krånglat till byggandet av småhus så mycket att man i princip inte tjänar något på att bygga sitt eget hus idag. Det är billigare att köpa ett färdigt.

Nu ger Roger Akelius, fastighetsmiljardär och känd investerare, ett antal råd i en intervju med Dagens Industri. Ett av råden är att utgå från att byggbolagen inte kan bygga något nytt de närmaste fem åren, för att det helt enkelt är för dyrt.

– Du ska veta att när man bygger fastigheter så är det 75 procent av kostnaden som utgörs av skatter och avgifter. Så det går inte att "bygga billigt". Det är väldigt lite du kan påverka.

Enligt Akelius är snacket om att ensamstående mödrar ska kunna bo i nybyggda hus bara politiskt prat, och inget som har med verkligheten att göra.

Dessutom är det inte speciellt konstigt att de byggbolag som ändå bygger – exempelvis konkurshotade Oscar Properties – i princip uteslutande sysslar med lyxbostäder. När man ändå lagt 75 procent av kostnaden på byråkrati så är det korkat att spara när det gäller de resterande 25 procenten, eftersom byggnaden blir mycket fulare men inte speciellt mycket billigare, enligt Akelius.

– Det går inte att bygga billigare, bara fulare. Visst, du kan lägga linoleummatta istället för ekparkett i vardagsrummet men vad hjälper det? I sammanhanget kostar parketten ingenting, och folk vill ju dessutom bo vackert, säger han.

Trots kritiken står det dock klart att allt krångel och alla byggregler fungerar. Enligt SEB:s boprisindikator tror nu den största gruppen svenskar återigen på stigande bostadspriser, trots att styrräntan är fyra procent. Det tyder på att utbudet – trots att det är rekordhögt – fortfarande är tillräckligt lågt för att åstadkomma stigande bostadspriser.


Nyheter från förstasidan

Alla invandringskritiska tidningar blir av med mediestödet

Nya Tider, Bulletin, Insikt24 med flera. Går miste om bidragen med nya mediestödet, som presenteras idag.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.