Centerpartiet vill ha fri invandring

Publicerad 16 december 2012 kl 14.09

Inrikes.Centerpartiet håller på att arbeta fram ett förslag till nytt partiprogram och de så kallade förnyarna inom partiet vill ta steget fullt ut och göra om partiet till ett parti som jobbar för fri invandring.

Gilla artikeln på Facebook

Centerpartiets inställning till invandring har förändras kraftigt genom historien. Om man går tillbaka till 1933 hittar man ett parti som talar om "motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar" samt att "folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling", formuleringen försvann helt 1944 men det andra stycket återkom i partiprogrammet 1946.

1951 gav Centerpartiet upp försöken att formulera en invandringspolitik helt och hållet och fokuserade på andra frågor som landsbygds-, familje- och socialpolitik. Inte förrän 1970 formulerade Centerpartiet en tydlig invandringspolitik återigen och man skrev då att "Invandringen skall vara beroende av möjligheterna att skapa social trygghet och i huvudsak vara anpassad till arbetsmarknads­politiken".

De tidigare formuleringarna skiljer sig avsevärt från det förslag till ny migrationspolitisk inriktning för partiet som presenteras nu i dagarna. Från och med nästa år är det istället tänkt att den nya ordalydelsen ska vara "Centerpartiet strävar efter öppna gränser, fri rörlighet och en generös flyktingpolitik".

På samma gång propagerar Centerpartiet för en generös välfärdspolitik, en välfärd man nu vill bjuda in invånare i alla länder i världen att utan restriktioner ta del av. I en tidigare formulering till nytt partiprogram, vars slutgiltiga ordalydelse inte är offentliggjord, skriver man.

"Alla bör exempelvis ha rätt till fysisk, intellektuell och digital infrastruktur, tillsammans med ett grundläggande socialt och ekonomiskt skyddsnät. Endast så kan vi tillvarata människors fulla potential. Det offentliga har ett övergripande ansvar för den gemensamt finansierade välfärden".


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Inrikes

Arnstad polisanmäler Björn Söder (SD)

DN-veteranen ska "stå det onda emot".. Hänvisar till att Sverige håller på att bli ett fascistiskt land.0 

Mohammed åtalas för rånmord på lokalprofil

56-åring rånmördades i Eksjö kommun.. Utsattes för knivhugg, sparkar, stampningar och slag med tillhygge.0 

Inget redaktionsstöd för Bulletin

Drog tillbaka sin ansökan.. Så mycket får Samnytt, Swebbtv och Exakt24 i bidrag i år.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0