Michail Chodorkovskij

Dömd oligark ska "ta makten" i Ryssland

Publicerad 20 september 2014 kl 18.31

Utrikes. Nu får Vladimir Putin och resten av den ryska makteliten passa sig. Michail Chodorkovskij, som 2003 dömdes för att ha stulit halva Ryssland, är tillbaka efter ett tioårigt fänglsestraff. Nu vill han ta makten i Ryssland, rapporterar Ekot.
 – En minoritet blir inflytelserik om den är organiserad, säger Chodorkovskij i en kommentar.

Dela artikeln

Initiativet har döpts till Open Russia efter förebild från George Soros radikala och vänsterliberala organisation Open Europe, tidigare Open Society. Det är inte första gången någon kopierar konceptet. Genom sin organisation Open Ukraine lyckades den ukrainske politikern Arsenij Jatsenjuk föra samman USA-vänliga krafter inför de våldsamma kravallerna på Majdan, vilket antas ha bidragit till störtandet av den folkvalda regeringen och installationen av Jatsenjuk som premiärminister under våren 2014.

Genom Open Russia hoppas Chodorkovskij, som själv deltog under protesterna i Kiev, att hans "landsmän" ska kunna gå samman för att påverka Ryssland inför parlamentsvalet 2016, rapporterar Ekot.

Michail Chodorkovskij greps av ryska myndigheter den 25 oktober 2003 och dömdes senare för skattebrott. Hans petroliumkoncern Jukos, som vid den tidpunkten stod för 20 procent av Rysslands oljeproduktion, konstaterades ha undanhållit 7 miljarder rubel i skatter.

Strax före åtalet i slutet av 2003 överlät Chodorkovskij hela sitt innehav i Jukos till den legendariske amerikanske bankiren Jacob Rothschild, skrev Washington Times då. Ryska myndigheter hade vid det här laget emellertid tröttnat på oligarkernas trixande och väckte snabbt talan om återvinning av hela innehavet. Bolagets tillgångar såldes därefter på exekutiv auktion och köptes i huvudsak upp av Rysslands statliga energijätte Gazprom.

Domen mötte hård kritik i västerländsk media men Europadomstolen för mänskliga rättigheter, som granskade fallet 2011, konstaterade att oligarken var skyldig till de brott han åtalades för och lyckades inte hitta några bevis för brottsprovokation eller fabricerade bevis. Men fortfarande tvivlade många på att Chodorkovskij skulle ha åtalats om han inte hade brutit mot den ryska regeringens outtalade villkor till oligarkerna – att de får göra som de vill så länge de inte ger sig in i politik eller media.

I december 2013 benådade Putin oväntat Chodorkovskij efter att fängelsestraffet verkställts med över tio år.

– För inte så länge sedan skrev han till mig av humanitära skäl. Han har suttit mer än tio år och har en sjuk mamma, så jag anser att han ska benådas, sa Putin i samband med frisläppandet.

Enligt Voice of Russia åkte oligarken därefter snabbt till Israel för att hålla möten med sina före detta kumpaner i Jukos, bland andra Leonid Nevzlin och Vladimir Dubovoj. Spekulationer har sedan dess cirkulerat om att Chodorkovskij kan vara på väg tillbaka i politiken, och nu bekräftar han själv alltså ryktena.

– En minoritet blir inflytelserik om den är organiserad, sade Chodorkovskij i samband med lanseringen, enligt Ekot.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bankomat bygger egna kontantdepåer

Startar eget distributionsnät när andra lägger ned.. "Bankomat kommer fortsätta att se till att människor kan ta ut och sätta in kontanter".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.