Skogsbränderna i Sverige
MSB-chefen Dan Eliasson säger att bränderna är "utom kontroll".

Dan Eliasson: Vi kan inte släcka bränderna

Publicerad 20 juli 2018 kl 11.11

Inrikes. Flera av de stora skogsbränderna som härjar i Sverige just nu går inte att släcka. Det förklarade MSB:s generaldirektör Dan Eliasson under en presskonferens tillsammans med statsminister Stefan Löfven (S) på fredagen.

Gilla artikeln på Facebook

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som så sent som förra året satsade 10 miljoner kronor på "genusforskning", meddelar idag att bränderna som härjar i landet inte går att släcka.

– Vi befinner oss kanske i den allvarligaste och svåraste situation som svensk räddningstjänst har befunnit sig i. Det totala brandområdet är idag större än vid branden i Västmanland 2014. Flera av bränderna är fortfarande utom kontroll och nya bränder uppstår dagligen, sade MSB-chefen Dan Eliasson under pressträffen.

Han påpekade också att det pågår en uttorkning av djupare marklager, vilket kan innebära att bränderna framöver blir ännu svårare att bekämpa.

– Enligt räddningstjänsterna så kommer de största bränderna inte gå att släcka just nu. Där fokuserar man arbetet på att fördröja och begränsa utbredningen och skador fram till dess att vädret slår om. Det här kan ta flera veckor och under tiden finns det risk att åskoväder och ökade vindar kan förvärra situationen.

Enligt MSB-chefen jobbar nu 700 personer från räddningstjänsten med de värsta bränderna i Gävleborg, Dalarna och Jämtlands län.

– Den främsta utmaningen är att de svenska räddningstjänsterna inte är dimensionerade för att klara av så här stora och komplicerade bränder samtidigt. Brandpersonalen jobbar oförtröttligt men de börjar nu efter flera veckor bli hårt ansträngda. Detsamma gäller utrustning för släckningsarbetet. Slangar, pumpar och terrängfordon är även de hårt ansträngda, fortsatte Dan Eliasson och påpekade att det långsiktigt kan bli aktuellt att ta hjälp från andra aktörer än EU, som Nato.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Utlandsadoptioner har fallit med 85 procent

Slappare krav för statlig befruktning en av förklaringarna. Singelkvinnor med BMI på upp till 35 kan numera få vårdens hjälp att skaffa barn.0 

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

Federley sadlar om till präst efter pedofilbråk

"Bara Gud vet".. Politikern uppger sig "studera på halvfart och nosa på framtiden".0 

Regeringen sätter ned foten mot vaccinkrav för evenemang

Kommer inte att införas.. Inga bindande restriktioner för ovaccinerade är på gång, meddelar regeringen.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0