David Rockefeller är död. Han blev 101 år.

David Rockefeller död

Publicerad 20 mars 2017 kl 21.40

Utrikes. Den omtalade bankmannen David Rockefeller är död. Han dog i sömnen i sitt hem i New York på måndagen, uppger nyhetsbyrån AP.

Gilla artikeln på Facebook

David Rockefeller föddes 1915. Han var alltså 30 år när andra världskriget slutade. Men idag dog han – 101 år gammal. Dödsorsaken var hjärtsvikt.

David Rockefeller är känd som miljardär, bankman och filantrop. Han var barnbarn till John D. Rockefeller, som 1870 grundade Standard Oil – ett av världens första multinationella företag. I slutet av 1800-talet kontrollerade Standard Oil 90 procent av raffineringen och marknadsföringen av olja samt en tredjedel av alla oljefält i världen.

Men i vissa kretsar var David Rockefeller kontroversiell och har pekats ut som en av dem som bakom stängda dörrar kontrollerar världspolitiken.

Den danske historikern och forskaren Dino Knudsen vid Köpenhamns Universitet har publicerat bevis som tyder på att elitklubbar som Council on Foreign Relations, Bilderberggruppen och Trilaterala kommissionen faktiskt kan styra de västerländska regeringarnas politik.

Trilaterala kommissionen grundades 1973 av just David Rockefeller, officiellt för att förbättra USA:s samarbete med Västeuropa och Japan. Flera svenskar är medlemmar, däribland Marcus Wallenberg, Urban Ahlin och Carl Bildt. Dino Knudsen menar att kommissionen möjliggör för medlemmar av den internationella eliten att träffas i slutna rum och i hemlighet fatta beslut som rör internationella relationer och världsekonomin. Hans forskning visar bland annat att sällskapet på 1970-talet fick ett avgörande inflytande i både Världsbanken och Internationella valutafonden.

– Min forskning visar att kommissionen på sina möten sätter dagordningar som regeringarna sedan genomför. Kommissionen möts utanför offentlighetens ljus eftersom den inte vill låta sig styras av den offentliga opinionen, sade Dino Knudsen till danska P1 Morgen 2013.

Enligt Knudsen har Trilaterala kommissionen påverkat världspolitiken i 40 år.

David Rockefeller tog en examen vid Harvard 1936 och doktorerade i ekonomi vid Chicago universitet 1940. Han var vd och styrelseordförande för Chase Manhattan bank i New York mellan 1969-1980. Han pensionerade sig redan 1981. 2015 hade han en förmögenhet på tre miljarder dollar, enligt tidningen Forbes.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Sverige påminner om Gorbatjovs Sovjet, enligt Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Forskare varnar: WHO underskattar faran med viruset. Coronaviruset tydligt mer smittsamt än WHO räknar med.0 

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art. Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0