Ungern och invandringen

Det ungerska stängslet höll

Publicerad 15 september 2015 kl 12.24

Utrikes. Trots vänstermediers mantran om att murar inte stoppar migranter tycks det ungerska stängslet nu ha brutit den illegala invandringsvågen. Istället förbereder sig Kroatien och Slovenien på en anstormning och uppemot 200.000 nya migranter är redan på ingång.

Gilla artikeln på Facebook

Totalt 200.788 illegala invandrare hann passera den serbisk-ungerska gränsen från första januari i år och fram till att gränsen stängdes i natt. Av dessa antas redan fler än nio av tio ha hunnit ta sig vidare till nordligare EU-länder som erbjuder generösare bidrag.

Men nu är det slut med det. Vid midnatt stängdes slutligen den ungerska gränsen mot Serbien med hjälp av ett sjutton mil långt stängsel bevakat av polis och militär.

Till sitt förfogande har de från och med idag en rad nya tuffare invandringslagar. Bland annat ger det upp till tre års fängelse att passera gränsen illegalt. Att sabotera stängslet ger upp till fem års fängelse. Att bistå illegala migranter med transport ger upp till 20 års fängelse. Hittills sedan i midnatt har 60 personer forcerat gränsen illegalt och gripits av ungersk polis.

Som Fria Tider skrev igår kommer de illegala invandrare som grips för dessa brott att sättas i "husarrest" i ett interneringsläger eftersom de inte har en ungersk adress. Därefter kommer de att ställas inför en särskilt domstol som levererar domar efter bara 8 dagar (om invandrarna gripits på bar gärning vid gränsen) eller 15 dagar (om de fångats längre i landet). Enligt den nya lagen ska de heller inte ha rätt till tolkar under rättegången, som kommer att hållas i containrar vid gränsen.

Den som kommer via någon av de officiella gränsövergångarna för att söka asyl kommer att stoppas av myndigheterna, som konstaterar att de saknar Schengenvisum och skickar tillbaka dem till Serbien – ett land listat som säkert att söka asyl i.

– Om någon söker asyl så kommer vi fråga dem om de har ansökt om asyl i Serbien. Om de inte har gjort det så kommer vi att ge dem avslag eftersom Serbien är ett säkert land, sa premiärminister Victor Orbán igår till ungerska TV2.

Det faktum att det nu tagit tvärstopp vid den ungerska gränsen har skapat kaos på den serbiska sidan, där redan tusentals migranter har samlats i väntan på att en ny väg in i EU öppnas. En trolig ny rutt kan gå väster om Ungern, genom Kroatien och Slovenien – två länder som redan börjat förbereda sig för en massiv migrantvåg.

För nya invandringsvågor blir det. Enligt österrikiska Die Presse är redan uppemot 200.000 nya illegala migranter i rörelse norrut, längs den så kallade Västra Balkan-rutten.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nya migrantrutten: Ryssland–Finland

Har gett upp Vitryssland. Nu marknadsförs en ny rutt in i EU för illegala araber och kurder.0 

Ekonominyheter

Elbristen driver upp brödpriset

Limporna tros nu bli 1–2 kronor dyrare.. Pågens vd: "Regeringen har låtit montera ner kärnkraften."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Professor: Inga belägg för att vaccinpass fungerar. Joakim Dillner på KI sågar smittskyddsarbetet.0 

Varning för snöstorm på Hawaii. Räknar med över 30 cm snö och stormbyar.0 

Kultur

Ilskan: "Ace of Base spelar på flyktinghatar-propaganda-gala". Jenny Berggren på tv-gala till stöd för polska gränssoldater.0 

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0