Jonathan Ravelin.

Dödförklarades av Skatteverket – nu stämmer han staten

Publicerad 29 oktober 2024 kl 08.11

Lag & Rätt. När Jonathan Ravelin skulle swisha en vän fungerade inte hans bank-id. Det visade sig att Skatteverket hade registrerat honom som avliden i folkbokföringen. Först efter sju veckor fungerade bankkonton och id-handlingar igen. Med hjälp av Centrum för rättvisa stämmer han staten för att få stopp på de felaktiga dödförklaringarna som hittills drabbat över 100 personer.

Dela artikeln

– Allt spärrades. Id-handlingar, bankkonton, tjänster. Och sambon blev ensam vårdnadshavare för barnen. Det här ska inte kunna hända, det var som att jag inte fanns längre, säger Jonathan Ravelin.

Det var i november 2023 som tvåbarnspappan Jonathan Ravelin i Olofström upptäckte att Skatteverket hade registrerat honom som död i folkbokföringen. Det visade sig att Skatteverket, utan att kontrollera uppgifterna, lagt ett falskt dödsbevis till grund för beslut att avregistrera honom från folkbokföringen. Som en konsekvens meddelades myndigheter, banker och andra privata aktörer om dödsfallet. Men Jonathan Ravelin var inte död och den läkare som påstods ha skrivit under dödsbeviset existerade inte.

En vecka senare registrerades Jonathan Ravelin återigen som levande i folkbokföringen. Men det tog ytterligare sex veckor innan han återfick fungerande id-handlingar och åtkomst till sin ekonomi. Under tiden fick han låna pengar av vänner och släktingar för att kunna betala räkningar och handla mat till familjen.

Jonathan Ravelin är inte ensam om att drabbas. Enligt uppgifter till DN har Skatteverket felaktigt registrerat över 100 personer som avlidna de senaste åren. Otillräckliga kontroller av dödsbevis som ges in som fysiska blanketter är en av orsakerna till de felaktiga dödregistreringarna.

Otillräckliga kontroller av fysiska blanketter orsakar problem även hos andra myndigheter. I somras avslöjade Ekot hur Transportstyrelsen utan att kontrollera ägarbytesblanketter låtit grovt kriminella registrera bilar på oskyldiga personer som sedan använts vid mord och skjutningar. Och i Falcon Funds-härvan flyttade Pensionsmyndigheten tiotusentals pensionssparares innehav till bluff-fonder med stöd av förfalskade fondbytesblanketter som inte kontrollerades.

Med hjälp av Centrum för rättvisa stämmer Jonathan Ravelin staten för att få stopp på de felaktiga dödförklaringarna. Han begär 20.000 kronor i skadestånd för att hans rättigheter enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) och Europakonventionen har överträtts.

– Det är oacceptabelt att Skatteverket registrerar människor som döda utan tillräckliga kontroller. Staten har ett långtgående ansvar för att uppgifter i folkbokföringen och andra offentliga register är korrekta. Jonathan Ravelins fall kan bli vägledande och skärpa kraven för alla myndigheter när de behandlar viktiga personuppgifter. Otillräckliga kontroller får inte leda till att människor råkar illa ut, säger Elsa Haggård, jurist på Centrum för rättvisa och ombud för Jonathan Ravelin tillsammans med juristerna Henrietta Cahn och Lisa Greene, i ett pressutskick.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Gängkriminella bokar taxi till mordplatsen

Väljer bekväma färdmedlet – trots risker. Allt oftare hämtar polisen ut reseloggarna från Uber och Bolt.0 

Ekonominyheter

Brics-länderna vill ta över guldhandeln

En "apolitisk valuta".. USA:s grepp om guldpriset hotas när Brasilien, Ryssland, Indien och Kina planerar egen marknadsplats för ädelmetall.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.