Drygt varannan svensk villig att vaccinera sig

Publicerad 1 november 2020 kl 17.32

Inrikes. Andelen svenskar som vill låta sig vaccineras mot covid-19 minskar, rapporterar Sveriges Radio. Den viktigaste orsaken till vaccinationsoviljan är oro för biverkningar – och många minns Anders Tegnells massvaccination mot svininfluensan som ledde till att nära 500 barn och unga fick narkolepsi.

Gilla artikeln på Facebook

I en mätning från i maj uppgav 65 procent att de var villiga att låta sig vaccineras. Men i september hade den siffran minskat till 59 procent, enligt ännu ej publicerad studie från Södertörns högskola.

– Det som överraskade oss lite grann är att vaccinationsbenägenheten är inte så jättehög i Sverige, den är bland dom lägre i Europa om man jämför med dom europeiska länderna som är med i den här studien, säger en av forskarna bakom studien, Fredrik Stiernstedt, till SR.

I mätningen från september är det 19 procent som säger blankt nej till att vaccinera sig.

Den vanligaste orsaken till vaccinationsoviljan är oro för biverkningar.

Och den oron är kanske inte direkt obefogad. Massvaccinationen i samband med utbrottet av svininfluensa år 2009 ledde nämligen bland annat till att närmare 500 barn och unga i Sverige drabbades av narkolepsi. Många av dem fick sina liv förstörda och självmord begicks. Det hela har beskrivits som en av de värsta medicinska skandalerna i Sveriges historia.

Den gången beställde beställde Sverige hela 18 miljoner doser av vaccinet Pandemrix från läkemedelsjätten Glaxosmithkline, trots att forskare hade varnat för att vaccinet kunde orsaka neurologiska problem. Därefter uppmanade myndigheterna befolkningen att vaccinera sig. Cirka fem miljoner hörsammade uppmaningen.

I en intervju med Svenska Dagbladet i mars i år försvarade statsepidemiolog Anders Tegnell sitt beslut om massvaccination 2019. Han uppgav att det hade varit "djupt oetiskt" att inte vaccinera.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Arabisk tortyrliga använde svenska kvinnor som lockbete

Unga kvinnorna döms till fängelse. Lockade med sig offret, som sedan hölls fången och torterades i över tio timmar.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Analys: Magnus Stenlund. Därför kommer du få finansiera S-politikern med guldbyxorna – år efter år.0 

Vetenskap

Järnmeteorit hittad efter nedslag i Uppland. Första fyndet i sitt slag på över 60 år.0 

Kultur

Tempus fick bidrag för att sälja luft – krävs på 2 miljoner för fusket. Bedragartrio bluffade med både omsättning och upplaga.0 

Disney varnar för rasism i "Mupparna". Klassiska serien klassas som "stötande innehåll".0