Drygt varannan svensk villig att vaccinera sig

Publicerad 1 november 2020 kl 17.32

Inrikes. Andelen svenskar som vill låta sig vaccineras mot covid-19 minskar, rapporterar Sveriges Radio. Den viktigaste orsaken till vaccinationsoviljan är oro för biverkningar – och många minns Anders Tegnells massvaccination mot svininfluensan som ledde till att nära 500 barn och unga fick narkolepsi.

Dela artikeln

I en mätning från i maj uppgav 65 procent att de var villiga att låta sig vaccineras. Men i september hade den siffran minskat till 59 procent, enligt ännu ej publicerad studie från Södertörns högskola.

– Det som överraskade oss lite grann är att vaccinationsbenägenheten är inte så jättehög i Sverige, den är bland dom lägre i Europa om man jämför med dom europeiska länderna som är med i den här studien, säger en av forskarna bakom studien, Fredrik Stiernstedt, till SR.

I mätningen från september är det 19 procent som säger blankt nej till att vaccinera sig.

Den vanligaste orsaken till vaccinationsoviljan är oro för biverkningar.

Och den oron är kanske inte direkt obefogad. Massvaccinationen i samband med utbrottet av svininfluensa år 2009 ledde nämligen bland annat till att närmare 500 barn och unga i Sverige drabbades av narkolepsi. Många av dem fick sina liv förstörda och självmord begicks. Det hela har beskrivits som en av de värsta medicinska skandalerna i Sveriges historia.

Den gången beställde beställde Sverige hela 18 miljoner doser av vaccinet Pandemrix från läkemedelsjätten Glaxosmithkline, trots att forskare hade varnat för att vaccinet kunde orsaka neurologiska problem. Därefter uppmanade myndigheterna befolkningen att vaccinera sig. Cirka fem miljoner hörsammade uppmaningen.

I en intervju med Svenska Dagbladet i mars i år försvarade statsepidemiolog Anders Tegnell sitt beslut om massvaccination 2019. Han uppgav att det hade varit "djupt oetiskt" att inte vaccinera.


Nyheter från förstasidan

Så gick det för "övriga partier"

Resultatet för Folklistan, AFS, Piratpartiet, MED, MOD, Nyans, etc. De tros lägga ner – partiledaren har inte synts efter valnatten.0 Plus

Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Vetenskap

De flesta kläder hamnar i soporna. Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.0 

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Här får vänsterkomikern stryk av arga pappan. Video: Får nog efter motbjudande PK-skämtet.0 

Eric Clapton: "Israel styr världen". "Det är AIPAC, det är lobbyn."0