Estland friast på nätet

Publicerad 24 oktober 2012 kl 05.31

Utrikes.Estland är bäst i världen på yttrandefrihet på nätet, visar en kartläggning som neokonservativa Freedom House har gjort. I årets jämförelse ingick 47 länder, dock inte Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt den Washington-baserade tankesmedjan Freedom House går utvecklingen mot hårdare censur och ökad politisk påverkan på Internet i stora delar av världen. Bloggare bestraffas och regimkritiker råkar illa ut, enligt rapporten.

I 19 länder har personer misshandlats och kidnappats på grund av vad de skrivit på Internet och i fem länder har personer till och med dödats.

Fysiska attacker mot bloggare, politiskt motiverad övervakning, aktiv manipulation av webbinnehåll och restriktiva lagar som reglerar yttrandefriheten på nätet. Det är några av hoten mot nätfriheten som Freedom House anser att har ökat under senaste två åren. Trots dessa hot menar den Washington­baserade tankesmedjan att friheten på nätet överlag har ökat på flera håll i världen, eftersom aktörer inom civilsamhället, teknikföretag och oberoende domstolar har drivit nätfriheten framåt.

- Rapporten visar tydligt att hoten mot nätfriheten blir mer varierade. När auktoritära ledare blockerar webbplatser och genomför högprofilerade arresteringar märker de att det drar till sig lokala och internationella fördömanden, varför mer och mer arbete sker under jord idag - men det gör inte att deras verksamhet för att kontrollera det fria ordet på nätet är mindre farlig, säger Sanja Kelly, projektledare för Freedom House nätfrihetsindex.

I Nätfrihetsindex 2012, där de viktigaste trenderna för nätfriheten har jämförts i 47 länder, utvärderar Freedom House varje land baserat på censur, begränsningar av innehåll och kränkningar av användarrättigheter.

Studien fann att Estland hade den högsta nivån av nätfrihet bland de undersökta länderna, medan USA kom på andra plats. Iran, Kuba och Kina fick de lägsta poängen i analysen. Elva länder fick en rankningen "inte fritt", däribland Vitryssland, Saudiarabien, Uzbekistan och Thailand.

Totalt har 20 av de 47 granskade länderna upplevt en negativ utveckling på nätfrihetsområde sedan januari 2011, där den största nedgången registrerades i Bahrain, Pakistan och Etiopien.

Särskilt i Mellanöstern försämrades läget med ökad censur, fler arresteringar och mer våld mot bloggare. I Saudiarabien, Etiopien, Uzbekistan och Kina införde myndigheterna nya begränsningar av nätet efter att ha observerat den nyckelroll som sociala medier spelade i upproren i Egypten och Tunisien.

Samtidigt visade 14 länder en positiv utveckling, med Tunisien och Burma i spetsen. De återstående förbättringarna inträffade nästan uteslutande i demokratier.

Sverige var inte med i studien i år, men brukar rankas högt i Freedom House olika mätningar. Många trender som Freedom House varnar för förekommer dock i Sverige.

  • Nya lagar som begränsar yttrandefriheten: I 19 av de undersökta 47 länderna har nya lagar och direktiv klubbats igenom sedan januari 2011, som antingen begränsar yttranden på nätet eller kränker användarnas anonymitet, eller gör det straffbart att sprida innehåll som anses stötande eller icke önskvärt.
  • Bloggare grips för politiska yttranden på webben: I 26 av de 47 länder, bland annat i flera demokratiska stater, har minst en bloggare eller nätanvändare gripits för innehåll som publiceras på nätet. I somras dömde Hälssleholms tingsrätt en 67-årig skåning till böter efter att han hade publicerat denna text på sin blogg.
  • Fysiska attacker mot regimkritiker intensifieras: I 19 av de 47 bedömda ländera har minst en bloggare eller nätanvändare torteras, försvunnit, blivit misshandlad eller blivit brutalt överfallen på grund av deras aktiviteter på nätet. I fem länder, har minst en aktivist eller medborgar­journalist dödats som hämnd för att de postat information som exponerade brott mot mänskliga rättigheter.
  • Betalda kommentatorer: Fenomenet betalda regeringsvänliga kommentatorer har spridit sig under de senaste två åren från en liten grupp länder till 14 av de 47 länder som undersökts.
  • Övervakningslagar: I 12 av de undersökta 47 länderna hade en ny lag eller ett nytt direktiv om oproportionerligt ökad övervakning eller begränsad användaranonymitet införts.

Freedom House konstaterar dock att politisk aktivism lönar sig, i alla fall när det gäller nätakivism. De listar flera exempel på hur domstolsprocesser har lett till minskad övervakning och mer användarintegritet. Förutom politiska aktivister arbetar även vissa teknikföretag framgångsrikt för att öka nätfriheten i världen, konstaterar Freedom House i sin rapport.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.