Foto: European Parliament

EU:s talman: Unionskollaps möjlig

Publicerad 29 april 2012 kl 15.37

Utrikes.Att den EU kollapsar är ett realistiskt scenario. Detta eftersom medlemsstaterna kräver tillbaka makten, realpolitiken ökar och samtal om att återinföra gränskontroller äger rum, säger talmannen för Europaparlamentet, Martin Schulz.

Gilla artikeln på Facebook

-Under de senaste månaderna har vi bevittnat en oroande trend mot åternationalisering. Stats- och regeringscheferna fattar alltfler beslut själva. De debatterar och fattar beslut bakom stängda dörrar, i strid med gemenskapsmetoden, dundrade Schulz, enligt euractiv.com

Under ett tal inför kommissionskollegiet underströk han behovet av ett ännu närmare samarbete mellan kommissionen och parlamentet, vilket enligt talmannen vore ett "viktigt tecken på att vi försvarar gemenskapsmetoden med beslutsamhet."

Schulz klagade även på att den senaste krisen har framkallat en ökning i skapandet av vad han kallade "parlaments-fria zoner."

- Genom stabilitetspakten gjorde man ett försök att skapa en finanspolitisk union, bortom parlamentets kontroll genom att runda kommissionen, sa han.

-Men tillsammans kan vi motsätta oss trenden mot åternationalisering, menade Schulz. Denna utveckling är mycket farligt, vilket vi påmindes om så sent som i förra veckan av det fransk-tyska kravet att återinföra gränskontroller. Varje angrepp på den fria rörligheten är ett angrepp på grunden för Europeiska unionen.

Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy delade Schulz oro och varnade för de realpolitiska vindarna som för tillfället blåser genom Europa.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Rätt till vapen blir del av tjeckisk grundlag

Krafttag mot inskränkningsförsök från EU-håll.. Nu får tjeckerna en konstitution med rätt att bära vapen.0 

Orbán låter folket rösta om antipedofillagen

Efter aggressiva EU-responsen.. Ungerska väljarna får svara på fem frågor.0 

Israel kräver bojkott av Ben & Jerrys

Sätter press på USA-delstaters guvernörer.. Uppmanas "vidta relevanta åtgärder" mot glasstillverkaren.0 

Kritikförbud stred mot USA-konstitution

Journalist vann mot delstatsuniversitet.. Oförenligt med grundlagen förbjuda uppmaningar till bojkott av Israel.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0