EU:s toppjurist: Ungern får inte begränsa Soros inflytande

Publicerad 15 januari 2020 kl 08.47

Utrikes. Enligt EU-domstolens generaladvokat Campos Sánchez-Bordona bryter Ungern mot unionsrätten genom sina restriktioner av så utlandsfinansierade så kallade NGO:ers verksamhet i landet.

Dela artikeln

År 2017 antog Ungern en lag med syftet att säkerställa öppenhet inom organisationer som tar emot pengar från utlandet.

Enligt lagen ska sådana NGO:er registrera sig hos ungerska myndigheter såsom "organisation som får utländskt stöd" så snart de tagit emot donerade belopp till ett värde motsvarande cirka 16.000 kronor under ett år.

Lagen har pekats ut som ett sätt för regeringen att minska inflytandet från miljardären George Soros, vars kulturmarxistiska internationella stiftelse Open Society finansierar olika NGO:er i landet.

EU-kommissionen väckte på grund av lagen talan i EU-domstolen mot Ungern för fördragsbrott. Enligt kommissionen bryter lagen mot föreningsfriheten, den fria rörligheten för kapital samt skyddet av personuppgifter, skriver Europaportalen.

Nu rekommenderar domstolens generaladvokat Campos Sánchez-Bordona att gå på EU-kommissionens linje och fälla Ungern.

Generaladvokaten föreslår att EU-domstolen ska slå fast att den ungerska lagstiftningen "på ett omotiverat sätt inskränker den fria rörligheten för kapital, genom att den innehåller bestämmelser som innebär ett omotiverat ingrepp i de grundläggande rättigheter som garanterar respekt för privatlivet, skydd för personuppgifter och föreningsfrihet och som skyddas i stadgan".

Sánchez-Bordonas förslag till avgörande är inte bindande för EU-domstolen men domstolen brukar oftast gå på generaladvokatens linje, skriver Europaportalen.


Nyheter från förstasidan

Anrika hotellet fick nya ägare – blev våldtäkts- och kidnappningsbas

Efter irakiska familjens köp av Skänninge stadshotell. Ägaren hyllades som lokalhjälte – åtalas nu för människorov, flickvåldtäkt, i lokalerna.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Konstaterar att svenskarna "byts ut". "Vi genomgår ett experiment som aldrig gjorts tidigare i världshistorien."0 Plus

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur