EU:s toppjurist: Ungern får inte begränsa Soros inflytande

Publicerad 15 januari 2020 kl 08.47

Utrikes. Enligt EU-domstolens generaladvokat Campos Sánchez-Bordona bryter Ungern mot unionsrätten genom sina restriktioner av så utlandsfinansierade så kallade NGO:ers verksamhet i landet.

Gilla artikeln på Facebook

År 2017 antog Ungern en lag med syftet att säkerställa öppenhet inom organisationer som tar emot pengar från utlandet.

Enligt lagen ska sådana NGO:er registrera sig hos ungerska myndigheter såsom "organisation som får utländskt stöd" så snart de tagit emot donerade belopp till ett värde motsvarande cirka 16.000 kronor under ett år.

Lagen har pekats ut som ett sätt för regeringen att minska inflytandet från miljardären George Soros, vars kulturmarxistiska internationella stiftelse Open Society finansierar olika NGO:er i landet.

EU-kommissionen väckte på grund av lagen talan i EU-domstolen mot Ungern för fördragsbrott. Enligt kommissionen bryter lagen mot föreningsfriheten, den fria rörligheten för kapital samt skyddet av personuppgifter, skriver Europaportalen.

Nu rekommenderar domstolens generaladvokat Campos Sánchez-Bordona att gå på EU-kommissionens linje och fälla Ungern.

Generaladvokaten föreslår att EU-domstolen ska slå fast att den ungerska lagstiftningen "på ett omotiverat sätt inskränker den fria rörligheten för kapital, genom att den innehåller bestämmelser som innebär ett omotiverat ingrepp i de grundläggande rättigheter som garanterar respekt för privatlivet, skydd för personuppgifter och föreningsfrihet och som skyddas i stadgan".

Sánchez-Bordonas förslag till avgörande är inte bindande för EU-domstolen men domstolen brukar oftast gå på generaladvokatens linje, skriver Europaportalen.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0