GÅR INTE: Var åttonde svensk kan inte betala en oväntad utgift på 12.000 kronor, såsom till exempel en svensk tandläkar­behandling.

Färre än någonsin oroliga för ekonomin

Publicerad 12 november 2018 kl 14.12

Ekonomi. Bara var sjätte svensk är oroad över sin ekonomi. Det är den lägsta siffran sedan 1980-talet. Under 1990-talskrisen var nästan varannan svensk oroad.

Gilla artikeln på Facebook

Den fråga som SCB ställer är: ”Är du orolig för hur det ska gå med ditt hushålls ekonomi under det närmaste året?”.

Den senaste undersökningen visar att 18 procent av Sveriges befolkning, 16 år och äldre, är oroliga för hur det ska gå med hushållets ekonomi. Det motsvarar ungefär 1,5 miljoner personer. Andelen är dock den lägsta som har uppmätts sedan frågan ställdes i undersökningen för första gången, vilket var år 1980.

Frågan om oro för hushållets ekonomi har ställts vid flera tillfällen sedan dess och resultaten visar att andelen som känner oro varierar med konjunkturens upp- och nedgångar. Under högkonjunkturen i slutet av 1980-talet var cirka 20 procent oroliga för sin ekonomi.

Under krisåren i början av 1990-talet hade an- delen nästan fördubblats och låg på nära 40 procent. Sedan dess har andelen som oroar sig för ekonomin gradvis minskat och lägst nivå uppmättes således i de senaste mätningarna 2016–17.

I undersökningen ställs också frågan ”Skulle ditt hushåll inom en månad klara av att betala en oväntad utgift på 12.000 kronor utan att låna eller be om hjälp?”. Vid den senaste undersökningen var det 19 procent av befolkningen som svarade att de inte skulle klara detta.

Bland dem som är oroliga för hushållets ekonomi svarade drygt hälften att de inte skulle klara en oväntad utgift på 12.000 kronor.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.