Islamiska staten

Försökte bli terrorist – misslyckades och greps

Publicerad 10 april 2015 kl 07.03

Utrikes. En 34-årig man häktades igår i delstaten Wisconsin i USA efter ett misslyckat försök att ansluta sig till terrorgruppen Islamiska staten.

Gilla artikeln på Facebook

© Polisen

Joshu van Haften.

34-årige Joshua Van Haften reste i augusti förra året till Turkiet för att därifrån försöka ta sig in i Syrien och ansluta sig till den ökända terrorgruppen. Han misslyckades dock med sitt försök och reste hem igen den här veckan, bara för att i onsdags gripas av polisen på flygplatsen i Chicago.

Van Haften häktades igår anklagad för att materiellt ha försökt bistå en främmande terrororganisation. Han har utretts av de amerikanska myndigheterna sedan oktober förra året då de fick kännedom om Van Haftens planer på att bli terrorist, skriver AP.

Van Haften uppges ha berättat för bekanta om sina planer på att ansluta sig till IS innan han reste till Turkiet. Bland annat kontaktade en av hans före detta rumskompisar USA:s federala polismyndighet FBI och berättade att Van Haften pratat om jihad.

Åklagare John Vaudreil sade under gårdagen att Van Haftens mentala hälsa troligen kommer att ifrågasättas under utredningen, men menade samtidigt själv att han inte uppfattade Van Haften som psykiskt sjuk.


Klimatet

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga svenska dollarmiljonärer

Sverige går emot internationella trenden.. Börs- och bostadsspekulation gör fler svenskar stenrika.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0