Fågelinfluensa-larm: Skånska kalkoner avlivas

Publicerad 17 november 2020 kl 18.06

Inrikes. En mycket smittsam typ av fågelinfluensa sprider sig i västra i Europa. Smittan har nu konstaterats hos en kalkonbesättning i Skåne, och djuren ska avlivas.

Gilla artikeln på Facebook

Det är efter att provresultaten från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, kommit som Jordbruksverket nu har infört restriktionsområden runt den smittade skånska kalkonbesättningen.

Myndigheten har även beslutat om spärrförklaring, vilket innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna gården. De smittade fåglarna kommer att avlivas och anläggningen saneras.

Det aktuella fågelinfluensaviruset H5N8 är mycket smittsamt mellan fåglar, men denna typ har inte visat några tecken på att kunna smitta människa utan betraktas som en ren fågelsjukdom.

Flera fall av fågelinfluensa har den senaste tiden upptäckts i bland annat Tyskland, Danmark, Nederländerna och Storbritannien och den 6 november beslutade därför Jordbruksverket om skyddsnivå 2 i hela Sverige. Det innebär att huvudregeln är att tamfåglar ska hållas inomhus men att det finns vissa undantag,

Djurägare i hela landet uppmanas vara uppmärksamma och ta kontakt med veterinär om fjäderfän visar ökad dödlighet, förändringar i foder- och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd.


Stor guide: Bli helt ospårbar online. Uttryck dig fritt och riskfritt på nätet – vi lär dig använda enkla tekniken som inte ens NSA rår på.552 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Positiva trenden från i våras bruten. Dyster prognos för stora branscher om trenden håller i sig0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Här når guldpriset botten: "Sista chansen att köpa är nu". Experten om orsakerna till att priset väntas sticka iväg.0 Plus

Konstgjort ben läker skelettskador. Forskarnas nya metod.0 

Kultur