SD-höjdaren David Lång, 52, kammar hem rena Triss-vinsten på att sjunga om återvandring för Expressens reporter.

Får 8,5 miljoner i fallskärm för "Ausländer raus"

Publicerad 16 juni 2024 kl 13.45

Inrikes. Det kommer inte att gå någon nöd på riksdagsledamoten David Lång (SD) efter att han lämnat riksdagen till följd av sina sånginsatser på SD:s EU-valvaka. Politikern omfattas nämligen av gamla generösa regler som gör det möjligt för ex-politiker att leva som högbidragstagare – livet ut.

Dela artikeln

Trots avgången kommer David Lång att få fortsatta bidrag från riksdagen på sammanlagt 8,5 miljoner kronor.

Detta bidrag är möjligt på grund av att Lång, som suttit i riksdagen sedan 2010, omfattas av de gamla reglerna för ekonomiskt stöd till avgångna politiker.

Dessa äldre regler är mer generösa än de som infördes efter 2014, vilka begränsar bidraget till maximalt två år.

Enligt de gamla reglerna ska en politiker aldrig mer behöva arbeta när denne väl kommit in i Sveriges riksdag och hunnit etablera en arbetsfri tillvaro där.

I David Långs fall ser det ut så här:

Första året efter sin avgång har Lång rätt till bidrag motsvarande 80 procent av sitt grundarvode, vilket för närvarande är 75.500 kronor per månad. Därefter sjunker bidraget till 66 procent av grundarvodet tills han når pensionsåldern vid 65 år.

Eftersom Lång är 52 år innebär detta att han kommer att erhålla ersättning i 14 år, vilket summeras till cirka 8,5 miljoner kronor.

Reglerna kring inkomstgaranti för riksdagsledamöter innebär också att andra inkomster kan påverka storleken på ersättningen.

Om Lång har andra inkomster över 57.300 kronor per år kommer hans inkomstgaranti att minskas proportionellt. Detta granskas av Statens tjänstepensionsverk (SPV), som hanterar utbetalningen av dessa ersättningar.

Politiker lägger dock vanligen sina andra inkomster i ett bolag, såsom i fallet med Fredrik Reinfeldt AB, och kan därför runda reglerna och få ut fulla bidrag trots höga inkomster vid sidan av.

Till skillnad från vid utbetalningen av a-kassa eller socialbidrag har politikerna nämligen sett till att det inte finns någon möjlighet att beakta de delar av politikers inkomster som slussas genom politikerägda bolag.

Något arbete med att täppa till denna lucka i lagen pågår för närvarande inte inom vare sig regeringskansliet eller konstitutionsutskottet, som är det utskott som hanterar frågor om ledamöternas ersättningar.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.