Fick inte gå till moskén under arbetstid – kräver 125.000 kronor

Publicerad 26 augusti 2015 kl 16.12

Lag & Rätt. En muslimsk man i Malmö kräver 125.000 kronor i skadestånd av ett danskt byggföretag i Lund sedan han nekats jobb på företaget efter att bland annat ha krävt att få besöka moskén under arbetstid varje fredag.
 – Ring inte mer är du snäll, säger mannens fackliga ombud John Nordmark till Fria Tider.

Dela artikeln

Det var i mars i år som den 42-årige muslimske mannen sökte jobb på byggföretaget inBlue i Lund. Enligt den stämningsansökan som hans fackförbund, vänsterradikala Sac:s lokalavdelning i Malmö, lämnat in till arbetsdomstolen ska företaget till en början ha varit positivt inställda till muslimen.

Men efter att 42-åringen skickat ett mail till företaget där han tydliggjorde att han var en praktiserande muslim som ber mot Mecka fem gånger om dagen och dessutom ville gå till moskén under arbetstid varje fredag ombads han komma till kontoret för att prata igenom hans situation. Vid samtalet togs mannens tro upp och att man inte tyckte att den radikala muslimska inriktning som han bekänner sig till skulle fungera så bra på arbetsplatsen. Han fick senare veta att han inte fått jobbet.

– Han tillhör en speciell församling där de bland annat strävar efter att likna Muhammed i sin klädedräkt och bära långt skägg. Våra anställda jobbar i hela Sverige och det kan vara svårt att hitta en moské om man är i någon liten stad. Det ger problem med flexibiliteten. Vi har diskuterat vad det skulle betyda för Inblue, förklarar Inblues VD Ole Grönberg för Sydsvenskan.

Mannen vände sig till sitt fackförbund, vänsterradikala Sac Syndikalisterna, som menar att den muslimske mannen blivit diskriminerad på grund av sin tro. I en stämningsansökan som nyligen lämnats in till arbetsdomstolen kräver man 100.000 kronor i ersättning för diskriminering och 25.000 kronor i allmänt skadestånd å den muslimske mannens vägnar. Sac vill dessutom ha ersättning för sina rättegångskostnader från bolaget.

När Fria Tider ringer upp förbundets ombud John Nordmark, som företräder den 42-årige mannen, ber han oss först att återkomma en timme senare. Men när vi ringer upp igen vill han inte svara på våra frågor:

– Jag tänker bara meddela att jag inte vill uttala mig i Fria Tider, säger han och tillägger:

– Ring inte mer är du snäll, ha en bra dag.

Fria Tider har även sökt Inblue för en kommentar.

Frågorna som John Nordmark inte ville svara på:

Ni hävdar i er stämningsansökan att Inblue "avslutat hans anställning på grund av hans religion", enligt företaget har mannen aldrig ens varit anställd. Ser ni annorlunda på den saken?

42-åringen som sökt jobbet är en person med ett typiskt muslimskt namn. Att InBlue visat intresse för mannen och funderat på att anställa honom, är inte det ett tecken på att man INTE diskriminerar muslimer?

Är det rimligt att kräva av arbetsgivaren att man ska få gå till moskén under arbetstid på fredagar?

Och att man ska få be mot Mecka fem gånger per dag, det kan ju kräva extra raster?

Jag är kristen, om jag var medlem i Sac och krävde liknande saker, som att få delta i en högmässa under arbetstid en gång i veckan, hade ni försvarat min rätt till det då?

Om jag upplever mig diskriminerad för att jag är vit och svensk när arbetsgivaren uttryckligen säger att de vill ha någon med invandrarbakgrund? Skulle ni försvara mig, om jag var medlem, om jag blev diskriminerad på den grunden?

Eller om jag diskrimineras som man, för att arbetsgivaren hellre vill anställa en kvinna, vilket är den absolut vanligaste formen av diskriminering i Sverige?


Nyheter från förstasidan

Återvandringsprofil dramatiskt gripen

Martin Sellner skulle tala om att reversera folkutbytet. Då stängde schewizisk polis av strömmen och slog till.0 

Ekonominyheter

Inflationen sjunker ytterligare

Nya siffrorna.. KPI på 4,5 procent i februari.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.