Irakiern Ali lever.

Finland får rätt i fall med fejkmördad irakier

Publicerad 14 juli 2021 kl 09.35

Lag & Rätt. Europadomstolen prickade Finland efter att en irakier påstods ha mördats i sitt hemland sedan han avvisats från Finland. Men mordet visade sig vara fejkat – och nu får Finland rätt, rapporterar Yle.

Gilla artikeln på Facebook

Mannen, som i media har kallats Ali, påstods ha mördats strax efter att han återvänt till Bagdad sedan han avvisats från Finland.

Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna ansåg i november 2019 att Finland inte hade övervägt riskerna med att skicka hem Ali på ett sätt som stämde överens med Människorättskonventionen. Finland dömdes att betala skadestånd på cirka 250.000 kronor.

Men på våren 2020 kom det fram att Ali i själva verket var vid liv. Det visade sig att irakierns dotter och före detta svärson hade ljugit ihop historien om mordet för att få ut ersättning från Finland. Dödsattestet var förfalskat.

Nu har Europadomstolen upphävt domen mot Finland i sin helhet.

– Ärendet är unikt. Finland har aldrig tidigare bett om en granskning av en fråga som lösts i Europadomstolen, säger Krista Oinonen, Finlands statsombud i Europadomstolen, till Yle.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Lag & Rätt

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0