Ensamkommande flyktingbarn
Mannen till vänster utvisas, hans misstänkte kumpan (t.h) får stanna.

Här stjäl flyktingbarnet kläder för tusentals kronor – nu utvisas han till Marocko

Publicerad 28 januari 2017 kl 12.51
Av Mattias Albinsson

Inrikes. En medlem i en av de arabiska flyktingbarns­ligor som plågar centrala Stockholm ska utvisas från Sverige efter en stöldvåg mot ett flertal butiker.

Gilla artikeln på Facebook

Mannen är ett av de så kallade gatubarn från Nordafrika som härjar i flera svenska storstäder. Enligt en väktare på NK i Stockholm ingår han i ett kriminellt gäng som gäckade varuhuset med butiks­stölder under flera veckors tid i somras.

I maj förra året grips två av araberna på bar gärning på Åhléns City i Stockholm. De har då fångats på bild av butikens övervaknings­kamera när de stjäl märkeskläder för 5.000 kronor. En civil väktare griper flyktingbarnen, en polispatrull tar med dem till Södermalms polisstation och sedan släpps de på fri fot igen. Anledningen är att de påstår sig vara barn under 18 år.

I juni månad grips två av de arabiska tjuvarna ännu en gång. Denna gång av en butiks­kontrollant som jobbar på XXL Sport & Vildmark i Barkarby. Brottslingarna är då i sällskap med ett par andra som lyckas komma undan. Två timmar och tjugo minuter senare hävs gripandet trots att mängder av stöldgods hittas i en bil som flykting­barnen använder sig av.

I november förra året beslutar Migrations­verket att ändra åldern på ett av flykting­barnen. Han är inte 16 år, vilket han ljuger om i sin asylansökan, utan minst 18 år hävdar myndigheten. Därför ska han nu utvisas från Sverige.

Förra veckan dömdes det 18-åriga flyktingbarnet till villkorlig dom och fem års utvisning för stöld och häleri. Han ska dessutom betala skadestånd till Åhléns och XXL Sport & Vildmark. Hans kumpan, som också förekommer i utredningen, slipper emellertid straff och får stanna i Sverige.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.