FN aviserar "en kvarts miljard klimatflyktingar"

Publicerad 20 augusti 2019 kl 12.38

Inrikes. Snart kommer det finnas en kvarts miljard "klimatflyktingar" i världen. Detta till följd av så kallade klimatförändringar, uppger TT.

Gilla artikeln på Facebook

Det är fram till år 2050 som det väntas finnas 250 miljoner människor i världen som tvingas fly på grund av klimatet. Det hävdar i varje fall FN.

Saken är dock att dessa människor idag inte räknas som riktiga flyktingar, enligt FN. Därför använder UNHCR ännu inte "klimatflykting" som en officiell beteckning.

Dessutom påstås det att 180 miljoner kan tvingas fly sina hem fram till år 2100, på grund av stigande havsnivåer.

Någon exakt siffra på antalet "klimatflyktingar" som påstås finnas idag, ges dock inte. Detta, sägs det, på grund av att flykt kan bero på flera faktorer.

– På många ställen i världen, som i Afghanistan och Somalia, är det både extremt väder samt våld och osäkerhet – en kombination av faktorer – som gör att människor flyr, säger Shabia Mantoo, global talesperson för UNHCR, till TT.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0