Förslaget: Ny myndighet ska granska politiker och byråkrater mot korruption

Publicerad 4 november 2023 kl 09.22

EU. Frankrike vill skärpa korruptionsbekämpningen i EU efter flera skandaler. Ett nytt oberoende organ, en byråkrat- och politikerinspektion, ska granska makthavare för att förebygga och upptäcka intressekonflikter och mutskandaler i EU, enligt landets förslag.

Dela artikeln

Nyligen hade en EU-parlamentariker anklagas för att ha tagit emot mutor från Qatar och Marocko för att driva deras intressen.

Samtidigt hade andra högt uppsatta EU-tjänstemän fått betalresor till Qatar medan de förhandlare avtal med landet.

EU-kommissionen vill inrätta en tandlös "etikkommitté" efter händelserna, men den franska EU-ministern Laurence Boone tycker inte att den ambitionen är tillräckligt ambitiös och föreslår istället ett nytt oberoende organ som ska granska politiker och byråkrater på EU-nivå.

– Vi behöver en oberoende myndighet med verkliga kontrollmöjligheter för att förhindra nya skandaler. Vi måste återupprätta medborgarnas förtroende för [EU-] institutionerna, sade Laurence Boone till Politico.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.