Reinfeldts bidragsklipp

Fredrik Reinfeldt lever på bidrag – lurar till sig 156.000 kr per månad trots att hans bolag drar in miljoner

Publicerad 13 september 2015 kl 21.06

Ekonomi. Tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt har kringgått reglerna för avgångsvederlag och på så vis lyckats tillskansa sig 156.000 kronor i bidrag från skattebetalarna varje månad – trots att han har tjänat miljoner på annan verksamhet under samma tid. Det avslöjar SVT Rapport i en granskning.

Gilla artikeln på Facebook

I mitten av januari startade den tidigare statsministern bolaget Fredrik Reinfeldt AB, där han sysslar med föreläsningar och rådgivning. För en föreläsning fakturerar Reinfeldt 100.000 kronor i timmen.

Enligt SVT har Reinfeldt föreläst för bland annat skattefinansierade storbanker och välfärdsbolag – två branscher som har haft stor nytta av flera åtgärder som Fredrik Reinfeldt företagit i tjänsten. Ersättningarna har uppgått till 2,2 miljoner kronor, enligt momsdeklarationer som SVT har tagit del av.

Men samtidigt har Fredrik Reinfeldt krävt skattebetalarna på 156.000 kronor i månaden i bidrag genom riksdagens system, som är avsett för tidigare politiker som blivit arbetslösa efter sitt uppdrag i kammaren.

Om en tidigare minister har andra inkomster ska de enligt reglerna dras av från ersättningen. Men det gäller bara inkomster som är pensionsgrundande, så Fredrik Reinfeldt har lyckats kringgå reglerna genom att fakturera in sitt arvode i ett aktiebolag och inte betala ut någon lön till sig själv under året då han istället levt på bidrag.

– Det är ett omställningsår och jag har varit glasklar med det, säger Reinfeldt till SVT och betonar att han i alla sammanhang har sagt att han planerar att leva på skattebetalarna "fullt ut" under ett helt år.

Glasklar eller ej. Fredrik Reinfeldt var under sin tid som minister en hård kritiker av den så kallade "bidragslinjen" och genomförde stora nedskärningar i socialförsäkrings­systemet för den svenska medel- och arbetarklassen.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Ekonomi

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

"Krisande" storbolag gjorde vinst på bidragspengarna

Volvo och Scania behåller bidragsmiljarderna.. Volvos ordförande Carl-Henrik Svanberg förklarar att han gör det på grund av lojalitet med makthavarna.0 

Norge och Frankrike ger riktat bidrag till elprisernas offer

Engångscheckar betalas ut.. Ska hjälpa de värst drabbade att klara prischocken.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0