Bombattacken mot Tumbapolisen
Polisbussen hade över 100 splitterskador efter attacken.

Frias för granatattack mot polisbuss

Publicerad 9 mars 2016 kl 15.42

Inrikes. En 18-årig invandrare från Irak friades idag för den uppmärksammade attacken med handgranat mot en polisbuss i Tumba.

Dela artikeln

Mannen dömdes idag till tre år och 2 månaders fängelse för två grova rån och vapenbrott. Han frikändes dock för försök till mord på poliserna.

Detta trots att 18-åringens dna hittats på grepen till handgranaten. Han förklarade det med att en okänd "äldre man" hade bett honom att hantera granaten tidigare samma dag. Tingsrätten ansåg sig inte kunna utesluta att han talade sanning.

Det var den 21 augusti förra året som ett invandrargäng gick till angrepp mot en polispatrull i Tumba. I korsningen mellan Odlingsvägen och Storvretsvägen kastades en handgranat mot polisbussen.

Poliserna klarade sig utan fysiska skador tack vare polisbussens kraftiga konstruktion, en 4,6 ton tung Ford Tristar. Fordonet hade hundratals splitterskador efter attacken.

– Att kasta en handgranat mot polisen är en mycket allvarlig attack inte bara mot individerna som befann sig i fordonet utan mot rättsväsendet och samhället i stort, sade vice chefsåklagare Stefan Creutz vid Södertörns åklagarkammare i samband med åtalet.

– Hade det varit en annan bil hade vi med all sannolikhet haft ett par döda kollegor nu, sade en poliskälla till Nyheter Idag i somras.

Tingsrättens dom kommer med största sannolikhet att överklagas.

– Åklagaren anser att vi har god bevisning och ska nu analysera och överväga ett överklagande gällande handgranatsattacken. Det är ett viktigt övervägande då enskilda poliser och därmed rättssamhället, utsatts för ett grovt angrepp, säger Palle Nilsson, biträdande polisområdeschef.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur