Bombattacken mot Tumbapolisen
Polisbussen hade över 100 splitterskador efter attacken.

Frias för granatattack mot polisbuss

Publicerad 9 mars 2016 kl 15.42

Inrikes. En 18-årig invandrare från Irak friades idag för den uppmärksammade attacken med handgranat mot en polisbuss i Tumba.

Gilla artikeln på Facebook

Mannen dömdes idag till tre år och 2 månaders fängelse för två grova rån och vapenbrott. Han frikändes dock för försök till mord på poliserna.

Detta trots att 18-åringens dna hittats på grepen till handgranaten. Han förklarade det med att en okänd "äldre man" hade bett honom att hantera granaten tidigare samma dag. Tingsrätten ansåg sig inte kunna utesluta att han talade sanning.

Det var den 21 augusti förra året som ett invandrargäng gick till angrepp mot en polispatrull i Tumba. I korsningen mellan Odlingsvägen och Storvretsvägen kastades en handgranat mot polisbussen.

Poliserna klarade sig utan fysiska skador tack vare polisbussens kraftiga konstruktion, en 4,6 ton tung Ford Tristar. Fordonet hade hundratals splitterskador efter attacken.

– Att kasta en handgranat mot polisen är en mycket allvarlig attack inte bara mot individerna som befann sig i fordonet utan mot rättsväsendet och samhället i stort, sade vice chefsåklagare Stefan Creutz vid Södertörns åklagarkammare i samband med åtalet.

– Hade det varit en annan bil hade vi med all sannolikhet haft ett par döda kollegor nu, sade en poliskälla till Nyheter Idag i somras.

Tingsrättens dom kommer med största sannolikhet att överklagas.

– Åklagaren anser att vi har god bevisning och ska nu analysera och överväga ett överklagande gällande handgranatsattacken. Det är ett viktigt övervägande då enskilda poliser och därmed rättssamhället, utsatts för ett grovt angrepp, säger Palle Nilsson, biträdande polisområdeschef.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0