Bombattacken mot Tumbapolisen
Polisbussen hade över 100 splitterskador efter attacken.

Frias för granatattack mot polisbuss

Publicerad 9 mars 2016 kl 15.42

Inrikes. En 18-årig invandrare från Irak friades idag för den uppmärksammade attacken med handgranat mot en polisbuss i Tumba.

Gilla artikeln på Facebook

Mannen dömdes idag till tre år och 2 månaders fängelse för två grova rån och vapenbrott. Han frikändes dock för försök till mord på poliserna.

Detta trots att 18-åringens dna hittats på grepen till handgranaten. Han förklarade det med att en okänd "äldre man" hade bett honom att hantera granaten tidigare samma dag. Tingsrätten ansåg sig inte kunna utesluta att han talade sanning.

Det var den 21 augusti förra året som ett invandrargäng gick till angrepp mot en polispatrull i Tumba. I korsningen mellan Odlingsvägen och Storvretsvägen kastades en handgranat mot polisbussen.

Poliserna klarade sig utan fysiska skador tack vare polisbussens kraftiga konstruktion, en 4,6 ton tung Ford Tristar. Fordonet hade hundratals splitterskador efter attacken.

– Att kasta en handgranat mot polisen är en mycket allvarlig attack inte bara mot individerna som befann sig i fordonet utan mot rättsväsendet och samhället i stort, sade vice chefsåklagare Stefan Creutz vid Södertörns åklagarkammare i samband med åtalet.

– Hade det varit en annan bil hade vi med all sannolikhet haft ett par döda kollegor nu, sade en poliskälla till Nyheter Idag i somras.

Tingsrättens dom kommer med största sannolikhet att överklagas.

– Åklagaren anser att vi har god bevisning och ska nu analysera och överväga ett överklagande gällande handgranatsattacken. Det är ett viktigt övervägande då enskilda poliser och därmed rättssamhället, utsatts för ett grovt angrepp, säger Palle Nilsson, biträdande polisområdeschef.


Nyheter från förstasidan

Gatukök i Solna söndersprängt

Totalförstört. Bomben spred fragment över ett stort område.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0