Genmanipulerade kossor som rapar mindre ska rädda klimatet

Publicerad 10 augusti 2023 kl 14.40

Utrikes. På artificiell väg genomförs nu experiment att ta fram "klimatvänliga kor" som rapar ur sig mindre metan, rapporterar Reuters.

Dela artikeln

Rapande och fisande boskap beräknas stå för 14,5 procent av världens utsläpp av växthusgaser, som påstås orsaka den så kallade klimatkrisen.

Men denna typ av utsläpp ska nu minskas genom att kossor insemineras med tjursperma med en genetisk egenskap som ger en lägre metanhalt. Rent krasst innebär det att framtida kossor ska rapa mindre metangas och att jorden på så sätt ska kunna räddas.

Den kanadensiska mjölkbonden Ben Loewith är en av de första djuruppfödarna som använder metoden. Hans kalvar föds nästa vår och kommer då att vara bland de första i världen med rapbegränsningen.

– Att selektivt avla för lägre utsläpp, så länge vi inte offrar andra egenskaper, verkar vara en tydlig vinst, säger Loewith till Reuters.

Semex, genetikföretaget som sålde tjursperman till Loewith, uppger att den nya typen av kor kan minska metanutsläppen från Kanadas kor med upp till 20–30 procent fram till år 2050.

Vissa mejeriexperter är dock skeptiska till tillvägagångssättet.

Juha Nousiainen på det finska mejeriföretaget Valio varnar för att uppfödning av boskap som rapar mindre metan kan leda till matsmältningsproblem.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.