Foto: Dennis Skley/CC-BY-ND

Glödlampor förbjuds

Publicerad 2 september 2012 kl 06.18

EU.Idag träder EU:s glödlampsförbud i kraft fullständigt. Nu blir det olagligt att importera eller tillverka alla former av glödlampor i hela den europeiska unionen.

Gilla artikeln på Facebook

I Tyskland har EU-byråkraternas reglering mött visst motstånd och i veckan avgjordes ett mål mellan organisationen "Electric Resistance Society" och den tyska tullen. Organisationen försökte få ett beslag av glödlampor hävt med hänvisning till att de skulle säljas som "små uppvärmningsenheter" och inte som belysning. Domstolen lät sig dock inte imponeras och gick på det tyska tullverkets linje i frågan.

Förbudet mot glödlampor infördes stegvis genom EU-direktivet 244/2009. Regleringen förbjöd glödlampor med 100-watts effekt från och med den 1 september 2009 och alla andra effekter från och med idag.

Många betraktar dock regleringen som ett tecken på EU:s odemokratiska funktionsätt. I filmen Bulb Fiction vill dokumnetärmakarna visa hur den europeiska belysningsindustrin, inklusive ledande företag som Philips och Osram, har verkat för att förbjuda billiga glödlampor till förmån för dyrare lågenergi­alternativ.

- EU har tagit ett beslut utan att fråga sina medborgare och, genom att göra det, gjort ingripande förändringar i deras livskvalitet, säger Rudolf Hannot från Electric Resistance Society till tyska Der Spiegel.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Polisen Matt, 54, mördad av misstänkt islamist i London

Sköts ihjäl månader från pensionen. Rutiningripande mot kriminell invandrare resulterade i blodbad.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Mer från EU

Ungrare och polacker slipper bli mångkultur – får vakta EU:s gräns istället

Läckor avslöjar EU-satsning på återvandring.. Samtidigt ska länder som Ungern och Polen slippa att bli mångkultur, enligt Ekots uppgifter.0 

Google får betala halv miljard för "GDPR"

Att konsumenten godtar personuppgiftsbehandling räcker inte.. Godkännandet måste på varje punkt vara "aktivt" och "informerat", enligt nytt – dyrt – beslut.0 

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0