Bilden är ett montage.

"Gröna afrosvenskar" anklagar Miljöpartiet för rasism

Publicerad 24 mars 2017 kl 19.09

Inrikes. Den före detta miljöpartisten Awad Hersi anklagar nu Miljöpartiet för strukturell rasism. Han påstår att partiet krävde hans avgång på grund av hans hudfärg och etniska ursprung. Hersi får medhåll av en intern partigrupp kallad "gröna afrosvenskar".

Gilla artikeln på Facebook

Det var i oktober förra året som Awad Hersi (MP) avgick som ordförande för Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

Detta sedan han anklagats för att lägga sig i utbetalningarna av social­bidrag. Eller som den moderate riksdags­mannen Hanif Bali uttryckte det: "fixar socbidrag till vänner och bekanta".

Men det var inte den verkliga orsaken till att partiet krävde hans avgång. Egentligen handlade det om hans afrikanska ursprung. Det menar åtminstone Awad Hersi själv.

– De ville ha bort mig, hur som helst, säger Awad Hersi till SVT och påpekar att han inte gjort något fel.

Nu har han hoppat av Miljöpartiet och anklagar partiet för "strukturell rasism", skriver SVT Nyheter. Och han får medhåll av en grupp medlemmar i partiet, som han kallar "gröna afrosvenskar". Flera av dem ska också ha lämnat partiet, av samma skäl som Hersi.

– Jag gick med när Miljöpartiet var ett litet betydelselöst parti i samhällsdebatten. De värderingar jag hade då, som fick mig att gå med, har jag kvar. Men Miljöpartiet har inte kvar de värderingarna, säger Awar Hersi i en annan intervju med stockholmdirekt.se.

Mats Berglund (MP), ordförande för Miljöpartiet i Stockholm, ser mycket allvarligt på anklagelserna.

– Miljöpartiet är ett antirasistiskt parti och det är mycket allvarligt om flera personer i partiet känner att de har blivit utsatt för strukturell rasism, det är något vi måste följa upp, säger Mats Berglund till SVT Stockholm.

Men Awar Hersi går längre i sin kritik och menar också att partiet gjort avkall på flera politiska frågor, däribland principen om anti-våld. Miljöpartiet röstade för kriget i Libyen, för kriget i Afghanistan och för värdlandsavtalet med Nato, påpekar han för stockholmdirekt.se.

Han hävdar också att Miljöpartiet har blivit ett "toppstyrt" och mycket hierarkiskt parti utan någon som helst medlemsdemokrati kvar. 


Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0