Fria Tider granskar tiggeriet
Sveriges radio har under hösten gjort en reportageserie om en romsk tiggarfamilj i Umeå.

Här är bevisen: Tiggare äger bilar för hundratusentals kronor

Publicerad 18 december 2014 kl 19.30

Granskning. En romsk tiggarfamilj i Umeå har under hösten varit föremål för en reportageserie i Sveriges radio P4 Västerbotten där deras "utsatta" situation lyfts fram – men att familjen samtidigt investerat i bilar för flera hundratusen kronor får lyssnarna aldrig veta. Det statliga radiobolaget nekar till att man känt till uppgifterna.
 – Det är faktiskt inget jag vet om, säger nyhetschefen Agneta Kellgren till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

© Blocketannons

Tigger med stil. Romerna kör extrautrustad BMW med skinnklädsel och soltak.

– Nu vet jag inte hur jag ska göra med mat idag, för jag har verkligen inga pengar, tro mig, beklagar sig en av de romska tiggare som Sveriges radio P4 Västerbotten följt under hösten i en reportageserie.

– Om de skulle skicka tillbaka mig till Rumänien har jag inte heller möjlighet att leva, säger samma tiggare i ett annat nyhetsinslag i reportageserien.

Samtidigt som den romska familjen ställt upp i radio och vädjat om pengar och mat har de gått och köpt bilar för flera hundratusen kronor. Den romske tiggarens kusin, som även han flitigt figurerar i Sveriges radios ömmande reportage, har under hösten köpt ett stort antal bilar – bland annat en Volkswagen minivan, en BMW kombi med soltak och skinnklädsel, en Volvo samt en Renault, enligt uppgifter från Transportstyrelsen.

Avslöjandet gjordes av en lokal Umeåbo som ifrågasatte om det verkligen var så illa för tiggarna som media vill ge sken av. Han blev misstänksam och kollade upp den romska familjen och fick då reda på att de äger en BMW och Volkswagen som tillsammans är värda över 200.000 kronor. Bilarna har under hösten stått parkerade vid tiggarlägret och att de är värda så mycket framgår av försäljningsannonser som lagts upp på annonssidan blocket.se.

Under löfte om anonymitet går Umeåbon med på att låta sig intervjuas, trots att hans familj hotats av vänsterextremister efter hans avslöjanden om tiggarnas bilaffärer.

– Vi säger väl såhär, jag är ingen sverigedemokrat om vi säger så då, men vissa grejer och när det gäller tiggarna och sådär så håller jag med, säger han till Fria Tider.

Han berättar att han inte tycker att det är så synd om tiggarna som media ofta framställer det som.

– Är det synd om dem, det är väl bara att sälja bilarna då? säger han innan han fortsätter:

– Bilarna där är ju de två senaste bilarna som jag har tagit reda på. Men under sommaren så var det ju mycket mer bilar, dyra BMW:s och Audis och sånt där. Så jävla synd om dem är det inte, det kan jag ju inte påstå.

De spektakulära uppgifterna bekräftas av Transportstyrelsen. När Fria Tider ringer upp myndigheten får vi veta att den tiggande romen inte bara har två utan sju fordon registrerade på sig.

– Han har sju stycken fordon, säger en handläggare i telefon.

Utöver BMW:n, som tidigare nämnts i artikeln, står han bland annat registrerad på en Renault och en Volvo. Han står dessutom registrerad som ägare till fyra stycken husvagnar får vi veta.

Trots att de tiggande romerna i Umeå äger fordon i Sverige värda många hundratusen kronor så lyfts det faktumet aldrig fram i Sveriges radios reportage. Fria Tider ringer därför upp det statliga mediebolaget för att fråga varför.

– Ja, det är faktiskt inget jag vet om, säger Agneta Kellgren, nyhetschef på P4 Västerbotten, till Fria Tider.

Hon säger att hon mycket väl känner till P4 Västerbottens höstsatsning på att uppmärksamma de romska tiggarna, men tycker inte att Sveriges radio haft anledning att utreda uppgifterna om tiggarnas tillgångar.

– Om man inte tror något är det inte alltid man gör den researchen, alltså om man inte har orsak att tro, hävdar hon, samtidigt som hon bedyrar att hon inte känt till uppgifterna om bilarna.

Klicka för att lyssna
PLUSVIDEO Hör hela intervjun med P4:s nyhetschef Agneta Kellgren.

– Alltså, jag vill bara att du ska förstå det, det är ingen som har pratat med mig om det, för då hade jag ju varit varse om det. Om någon hade ringt till mig och sagt att; är det inte konstigt att ni inte tar upp det faktum, och så vidare.

Men om man skickar en reporter till ett läger med tiggare där det står en ganska ny BMW parkerad och en Volkswagen och så vidare...
– Jag kan inte svara på om det har varit så, att det har stått en ganska ny BMW som du säger. Det har jag ingen aning om. Jag vet inte om det har varit så när vår reporter har varit där.

Är det här någonting som ni kommer att ta upp nu i Sveriges radio?
– Du menar när du ringer och säger det? Jag tycker det är intressant hur det hänger ihop, det tycker jag, svarar hon undvikande.

Att P4 Västerbotten inte känt till uppgifterna om bilarna motsägs däremot av vår uppgiftslämnare som berättar att radiobolaget informerats om hans upptäckter.

– De vet om det, jag kan säga att de vet om det här med bilarna och allting, säger han.

Artikeln är uppdaterad.

Se även:
SR:s förklaring om BMW-burna tiggare: Vi intervjuade en annan rom vid samma tid på samma plats med samma namn men vem han är kan vi inte säga


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Nära syrisk-turkisk konfrontation i Syrien

Ryssland patrullerar mellan frontlinjerna. Nu kan Vladimir Putin tvinga fram ett fredsavtal, tror bedömare.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.