Ann Heberlein och Björn Ranelid.

Heberlein anklagar Björn Ranelid för "folkmordsretorik" mot invandrare

Publicerad 8 juli 2021 kl 08.02

Inrikes. Vänsterakademikern Ann Heberlein rasar nu mot förra veckans virala Facebook-artikel av författaren Björn Ranelid. Hon anklagar Ranelid för att utmåla invandrare som "parasiter" – och jämför hans ordval med avhumaniserande folkmordsretorik.

Gilla artikeln på Facebook

"Landsförrädare."

Så inledde Björn Ranelid sitt inlägg om tillståndet i Sverige efter förra veckans polismord i Göteborg.

Ranelid skrev om politiker som "förråder Sverige och bereder väg för mördare, parasiter och fiender" som vill hålla till i vårt land.

Inlägget har fått 34.000 gilla-kommentarer och väckt starka reaktioner hos vänstern.

Nu sällar sig även etikdoktorn Ann Heberlein till kritikerna. Heberlein befann sig tidigare långt ute på vänsterkanten, men profilerade för några år sedan om sig som högerorienterad och samlade in stora summor pengar från invandringskritiker. Nu har hon återgått till att vara vänsteraktivist.

I en debattartikel i Expressen kommenterar hon Ranelids text och skriver att hon "känner förfäran inför hans ordval och groteska överdrifter".

Heberlein anklagar också författaren för att peka ut invandrare som parasiter:

"Det mest problematiska med Ranelids känslomässiga krevader är dock något annat. Han bidrar nämligen inte bara med en definition av läget i landet, nej, han berättar också vems felet är: 'mördare, parasiter och fiender till kärlek och godhet'. Man behöver inte läsa många kommentarer för att förstå hur Ranelids beundrare tolkar detta. Syndabockarna – 'mördarna och parasiterna' – är invandrarna, alla invandrare utan urskillning."

Men Ann Heberlein slutar inte där. Hon anklagar rent av Björn Ranelid för att sprida folkmordsretorik.

"Ranelids retorik minner om den retorik vi finner i förspelet till i princip alla inbördeskrig och folkmord i historien – i trettiotalets Tyskland, på Balkan, i Sydafrika och i Rwanda, för att nämna några exempel. Forna grannar och arbetskamrater vänder sig inte emot varandra över en natt. Grupper blir inte fiender i handvändning. Människor förmås inte skada och, i extremfallet, döda andra människor utan förberedelse."

Hon hänvisar till filosofen Jonathan Glover som argumenterar för att människor föds med ett starkt tabu mot att skada och döda andra människor.

"För att förmås bryta detta tabu måste vi omdefiniera en del av mänskligheten – från människa till 'parasit' eller 'fiende' som Björn Ranelid uttrycker det", skriver Ann Heberlein.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Ryssar råkade välta rymdstationen. Tappade radiokontakt med jorden efter häftig gir.0 

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0