Bettans konferenscenter.

Hotfulla asylsökare vägrade gå av buss – polis larmades till asylboende i Sollefteå

Publicerad 26 september 2015 kl 12.32

Inrikes. En ny bussprotest med asylsökande invandrare som vägrade bo på det asylboende de anvisats av Migrationsverket utspelade sig natten till idag vid Bettans konferenscenter utanför Sollefteå.
 – Personalen tyckte att det var en besvärande stämning, säger Migrationsverkets enhetschef Cecilia Borgh till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Femton asylsökande invandrare vägrade igår kväll kliva av den buss som tagit dem till asylboendet Bettans konferenscenter i samhället Undrom utanför Sollefteå i Ångermanland.

– Vid tiotiden när bussen kom fram ville inte sökanden gå av bussen för de kände att de ville bo närmare en storstad helt enkelt, förklarar Sara Sundelius på Migrationsverkets pressjour för Fria Tider.

– Vi har väldigt många som söker vilket gör att man får ta de boenden som erbjuds av Migrationsverket helt enkelt, fortsätter hon.

Enligt Sundelius vägrade samtliga invandrare på bussen att lämna den.

Cecilia Borgh är enhetschef på Migrationsverket i Kramfors, som boendet sorterar under, hon berättar för Fria Tider att personalen upplevde att det var en hotfull stämning och därför tvingades larma polisen.

– Polisen var där för att de upplevde lite hotfull stämning, säger hon och tillägger:

– Polisen kom dit, de medlade, sedan var det en barnfamilj som klev av och sedan löste det upp sig.

Framåt tretiden på natten hade alla asylsökare gett upp och lämnat bussen, fyra av dem tog enligt polisen en taxi till Sollefteå för att ta in på hotell istället.

Presstalesmannen Sara Sundelius säger till Fria Tider att hon inte vet varför asylsökarna är missnöjda med den svenska servicen med tanke på att de erbjuds både gratis boende och mat.

– Vi har haft det i ett år, det är en byggnad med rum i. Det har inte hänt tidigare vad jag vet där, säger hon.

Så om man befinner sig på flykt undan krig, är det här ett ställe man kan känna sig trygg på? Eller riskerar man att dö där?
– Nej, det tror jag inte. Det är en ganska hypotetisk fråga, man kan dö om man kliver ut på gatan.

Inte heller enhetschefen Cecilia Borg förstår varför asylsökarna är missnöjda.

– Det är ett bra ställe, absolut, det är det. Sedan är det såhär nu, när vi pratar om de här boendena, att det är trångt nu på våra boenden. Det är fullbelagt och vi har även förtätningsplatser som gör att ett rum vi i vanliga fall använder för fyra personer nu nyttjar för sex personer.

Men det finns toaletter, duschar och man får mat att äta?
– Jajamen! Tak över huvudet och mat på bordet, det har prio 1!

Hon säger också att personalen upplevde situationen som "besvärande" när de femton asylsökarna vägrade kliva av bussen.

– Personalen tyckte att det var en besvärande stämning, säger hon.

Artikeln är rättad: Cecilia Borgh sade att personalen beskrev stämningen som besvärande och inte "bisarr", vilket Fria Tider först hävdade i denna artikel. Dessutom påpekar hon att det var personalen och inte hon som bedömde att det var en "hotfull stämning" under händelsen. Fria Tider har rättat artikeln och ber om ursäkt för transkriberingsfelet i citatet, som berodde på oss.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.